Image contain clipping path

ΣΔΙΤ στην υγεία: Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

του Νίκου Σακελλαρίου

Το μοντέλο  ΣΔΙΤ  μεταξύ νοσοκομειακών μονάδων- ασφαλιστικών  εταιρειών- Δημοσίου προτάθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και μέσα από την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» και από το ΔΝΤ αλλά και από άλλους φορείς σύμφωνα με πληροφορίες του I.W.  Το θέμα συζητήθηκε και ανάμεσα αντιπροσωπειών της γαλλικής κυβέρνησης που συναντήθηκαν πρόσφατα με κυβερνητικά κλιμάκια για να συζητήσουν επιλογές οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν το δημόσιο χρέος που διογκώνεται στο θέμα της Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΣΔΙΤ έχει προτείνει επανειλημμένως  η ΕΑΕΕ στις  κυβερνήσεις  των τελευταίων 10 ετών αλλά οι προτάσεις της προσέκρουσαν είτε σε συμφέροντα μέσα στον χώρο της υγείας είτε στην εκάστοτε κυβερνητική αδιαφορία.

Τα ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας εστιάζουν στην κατασκευή  και λειτουργία νοσοκομειακών μονάδων από στρατηγικούς επενδυτές και με τη συμμετοχή μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών που θα έχουν το management για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάτω από την επιτήρηση του Κράτους. Oι νοσοκομειακές κλινικές , θα περνούν μετά από την παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος στο Κράτος.  Τα μοντέλα αυτά εφαρμόζονται στην Ισπανία , στη Γαλλία και στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια και έχουν καταφέρει να μειώσουν τα κόστη  και να αυξήσουν την νοσοκομειακή εξυπηρέτηση προς τους πολίτες.

Τα νοσοκομειακά ΣΔΙΤ, στον κλάδο της Υγείας έχει προτείνει δημοσίως και ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας  και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές υπάρχουν σε κατάσταση σχεδιασμού τουλάχιστον 2 προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από το Δημόσιο  και από τους στρατηγικούς επενδυτές προκειμένου να προχωρήσουν σε φάση υλοποίησης.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*