Η Αρχή του Pareto στην Ασφάλιση Πιστώσεων

Άρθρο του Γιώργου Βερούση

Η Αρχή της ελάχιστης προσπάθειας ή των σημαντικών ολίγων και των ασήμαντων πολλών ή Νόμος Pareto η Αρχή του Pareto ή Αρχή του 80/20. Η αρχή αυτή βασίζεται στη θεωρία του Vilfredo Pareto, Ιταλού οικονομολόγου, κοινωνιολόγου και φιλόσοφου, ο οποίος το 1897 παρατήρησε ότι 80% του πλούτου στην Ιταλία κατεχόταν από το 20% του πληθυσμού. Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώθηκε ότι ισχύει σε διάφορους τομείς και βρίσκει εφαρμογή σχεδόν παντού στην διοίκηση των επιχειρήσεων. Ο Νόμος Pareto, υποστηρίζει ότι το 80% των αποτελεσμάτων προκύπτει από το 20% της προσπάθειας ή απλά σε κάθε κατάσταση, λίγοι παράγοντες (20%) είναι ζωτικοί και πολλοί (80%) είναι επουσιώδεις. Συνήθως η αναλογία 80 προς 20 ισχύει κατά προσέγγιση, είναι όμως εμφανής η ανισομερής κατανομή των αιτίων και των αποτελεσμάτων.

Παραδείγματα : – το 20% των πελατών αποφέρουν 80% των συνολικών πωλήσεων, -το 80% των κερδών προέρχονται από 20% των πελατών (όχι απαραίτητα του ίδιου 20% από το οποίο προέρχεται το 80% των πωλήσεων), -το 80% των παραπόνων των πελατών αφορούν το 20% των προϊόντων ή των υπηρεσιών που παρέχονται. Σε κάποιες δε περιπτώσεις η ανισομερής κατανομή μπορεί να φτάσει σε ακραίες καταστάσεις πχ. ένας πελάτης (1%) να πραγματοποιεί το 90% του τζίρου, -το 5% των εντολών ενός προγράμματος Η/Υ, επαρκεί για την αντιμετώπιση των περισσότερων καταστάσεων ενώ το υπόλοιπο 95% αφορά την αντιμετώπιση εξαιρέσεων που σπάνια εμφανίζονται.

Καθώς ο μικρότερος αριθμός των πελατών (20%) αποφέρει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων (80%) και αντίστοιχα το 80% των ανεισπράκτων υπολοίπων, η Ασφάλιση Πιστώσεων ακολουθεί τον εστιασμό στους «σημαντικούς ολίγους» ονομάζοντάς τους Κατονομαζόμενους. Μόνον αυτοί οι Αγοραστές-Οφειλέτες, γνωστοποιούνται στην Ασφαλιστική εταιρεία, η οποία αφού συλλέξει πληροφορίες και αναλύσει τα οικονομικά δεδομένα σχετικά με την πιστοληπτική τους ικανότητα, ασφαλίζει -αναλαμβάνει τον πιστωτικό τους κίνδυνο που είχε η Ασφαλισμένη Επιχείρηση. Επιπλέον πραγματοποιεί προληπτικές περιοδικές επαναξιολογήσεις του κινδύνου για κάθε οφειλέτη, γνωρίζοντας τα νέα αποτελέσματα στην Ασφαλισμένη Επιχείρηση.

Οι περισσότεροι αριθμητικά πελάτες (80%), έχοντας την μικρότερη συμμετοχή στον Τζίρο (20%) και αντίστοιχα το 20% των ανεισπράκτων υπολοίπων, εντάσσονται στην κατηγορία των <<ασήμαντων πολλών>> η ασφαλιστικά των Μη Κατονομαζόμενων οφειλετών. Στην ασφάλιση εντάσσονται αυτόματα αρκεί να πληρούνται ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις, πχ. μη ύπαρξη ενεργών δυσμενών οικονομικών στοιχείων ή πρότερη καλή συναλλακτική συμπεριφορά για κάποια προηγούμενη χρονική περίοδο .

Η αξία της Αρχής του Pareto για τον manager είναι για να του υπενθυμίζει πως πρέπει να εστιάζει στο σημαντικό 20% των πελατών, η δε Ασφάλιση Πιστώσεων έρχεται να επιβεβαιώσει ή ακόμη και να προβληματίσει για το αν πράγματι ο κάθε ένας από αυτούς πρέπει πράγματι να ανήκει στους <<σημαντικούς ολίγους>>.
Η Αρχή του Pareto χρησιμοποιείται στην Πρόληψη, αποτελώντας τον πρώτο πυλώνα των υπηρεσιών που προσφέρει η Ασφάλιση, ακολουθούμενη από τον δεύτερο πυλώνα που είναι η διεκδίκηση της οφειλής και βέβαια από τον τρίτο πυλώνα την Αποζημίωση.

Ο Γιώργος Βερούσης είναι Διευθυντικό Στέλεχος της εταιρίας EULER HERMES HELLAS, μέλος του Ομίλου EULER HERMES (Allianz Group).
Σημείωση: Ο Γιώργος Βερούσης είναι εισηγητής του σεμιναρίου «Credit Insurance – Ασφάλιση Πιστώσεων», που διοργανώνει την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, 16:00 – 20:15, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) στο εκπαιδευτικό του κέντρο.

Για περισσότερα & Αίτηση Συμμετοχής: εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*