Αποχωρεί ο διευθύνων σύμβουλος της AIG Peter Hancock

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αποχωρεί από τη θέση του ο διευθύνων σύμβουλος της AIG Peter Hancock, ο οποίος απώλεσε την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους των μετόχων του αμερικανικού ασφαλιστικού ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των δισεκατομμυριούχων μεγαλοεπενδυτών Carl Icahn και John Paulson), καθώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και η εταιρεία εμφάνισε ζημίες σε τέσσερα από τα έξι τελευταία τρίμηνα. Κατά το δ’ τρίμηνο του 2016, οι ζημίες της AIG διερύνθηκαν 3,04 δισ. δολ. από 1,84 δισ. δολ.  ένα χρόνο πριν, με τους επενδυτές να εκφράζουν προβληματισμό για τα υψηλά κόστη του ομίλου και τις ασθενείς επιδόσεις της στο underwriting υπό το βάρος της πτωτικής τάσης των ασφαλίστρων στους κλαδους περιουσίας και ατυχημάτων στις ΗΠΑ.

Οπως ανακοίνωσε η AIG το απόγευμα της Πέμπτης, ο 58χρονος Hancock (που βρισκόταν στο τιμόνι τα δυο τελευταία χρόνια) θα παραμείνει στη θέση του έως ότου βρεθεί ο διάδοχός του, τον οποίο το ΔΣ δεν έχει εξεύρει ακόμα. «Χωρίς την πλήρη στήριξη των μετόχων στο πρόσωπό μου, μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας θα υπονόμευε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει και θα έπληττε τα συμφέροντα των πελατών μας, των εργαζομένων, των εποπτικών αρχών, των μετόχων και των ομολογιούχων», υπογράμμισε ο κ. Hancock.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Wall Street, η μετοχή της AIG κατέγραφε κέρδη, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές βλέπουν θετικά την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ομίλου. Η μετοχή καταγράφει απώλειες 3% από την αρχή του έτους, έναντι κερδών 5,6% για τον ευρύτερο δείκτη S&P 500.

O διάδοχος του Hancock θα είναι ο έβδομος διευθύνων σύμβουλος της AIG από το 2005. Η πολυπλοκότητα του ομίλου αποδείχθηκε δυσεπίλυτο πρόβλημα για όλους τους CEO’s που επιχείρησαν να «τρέξουν» αποδοτικά έναν πολυεθνικό κολοσσό που «χτίστηκε» μέσω πληθώρας εξαγορών από τον πρώην CEO Maurice “Hank” Greenberg και στη συνέχεια συρρικνώθηκε μέσω σειράς πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, καθώς η εταιρεία έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική χρήση και χρειάστηκε «πακέτο» κρατικής διάσωσης ύψους 182,3 δις. δολ. για να διασωθεί.

Ο πρόεδρος της AIG Doug Steenland υπογράμμισε ότι κατά τη θητεία του Hancock η εταιρεία αποπλήρωσε ολόκληρη την κρατική βοήθεια και ευχαρίστησε τον απερχόμενο CEO επειδή αφήνει την AIG ως μια «ισχυρή, εστιασμένη και κερδοφόρα ασφαλιστική εταιρεία»

Nέα θυγατρική στο Λουξεμβούργο

Σημειώνεται πως μια ημέρα πριν την αποχώρηση του Hancock, η AIG είχε αποκαλύψει το σχέδιο της για το Brexit, ανακοινώνοντας ότι θα διατηρήσει μεν τα κεντρικά της γραφεία για την Ευρώπη στο Λονδίνο, αλλά θα δημιουργήσει μια νέα μονάδα στο Λουξεμβούργο από όπου θα παρέχει τις υπηρεσίες της στις χώρες της ΕΕ στη μετά-Brexit εποχή. «Η κίνηση αυτή διασφαλίζει ότι η AIG θα είναι έτοιμη, όποια μορφή και αν πάρει η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ», δήλωσε ο Antony Baldwin, διευθύνων σύμβουλος της AIG Ευρώπης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*