Νέο διοικητικό συμβούλιο στον ΣΕΜΑ

Νέα σελίδα, με νέα διοίκηση, γυρίζει ο ΣΕΜΑ. Κατά τις αρχαιρεσίες της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο, με τον επί μια οκταετία πρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Γιώργο Καραβία να έχει νωρίτερα ανακοινώσει την επιθυμία του να μην διεκδικήσει εκ νέου τη συμμετοχή του στη διοίκηση του φορέα.

Από τις αρχαιρεσίες εξελέγησαν, χθες, ως νέα τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΜΑ οι Ιωάννης Ξηρογιαννόπουλος, Φάνης Παπανικήτας, Θεοδώρα – Ιωάννα Οικονομοπούλου, Νικόλαος Κόκκινος, Ζακ Καπουάνο, Φίλιππος Μυτιληναίος, Ευγενία Καφφετζή, Μαρία Τσιλιμπάρη και Ευάγγελος Κατσίκας και επιλαχόντες οι Κωνσταντίνος Αλφιέρης, Βασιλική Δράκου και Μιχάλης Τζωρτζωρής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Γιώργος Καραβίας, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, φορτισμένος έντονα συναισθηματικά, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε στα χρόνια της οκταετούς θητείας του να λειτουργήσειως ένας συνδετικός κρίκος για όλα τα μέλη του Συνδέσμου, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης και του ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο ΣΕΜΑ στα ασφαλιστικά δρώμενα.

Όπως είπε, ο Σύνδεσμος από ισχυρότερη πλέον θέση, αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους συνομιλητές όλων των φορέων της ασφαλιστικής βιομηχανίας, έχοντας επίσης αυξήσει, πέρυσι, σε 89 από 76 τα μέλη του.

«Ο ΣΕΜΑ λειτουργεί ως ένας ζωντανός πομπός και δέκτης μηνυμάτων της αγοράς. Ένας κομβικός διαμορφωτής των εξελίξεων στον κλάδο. Η ταχύτητα των γεγονότων, καθώς και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με ανάγκασαν να αλλάξω τον βηματισμό του Συνδέσμου, με σκοπό τη επίλυση μιας σειράς πολύ κρίσιμων ζητημάτων» τόνισε ο κ. Καραβίας, για να προσθέσει ότι κύρια επιδίωξή του ήταν να εδραιωθεί στον ΣΕΜΑ μια σύγχρονη και ηθική αντίληψη για τον τρόπο δράσης του φορέα και τη συνδικαλιστική του υπόσταση.

Σχολίασε επίσης τη διαφορετική κουλτούρα που πολλοί θεωρούν ότι χωρίζει το παλαιό από το νέο. «Το δίλημμα «παλαιό ή νέο» είναι ψευδές και δημαγωγικό. Εκτιμώ ότι όλοι μας μπορούμε, ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε στην άκρη τα ψευδή διλήμματα. Η προσφορά στα κοινά δεν αποτελεί προνόμιο του παλαιού ή του νέου. Αποτελεί χρέος όλων μας» τόνισε με έμφαση ο κ. Καραβίας.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο ΣΕΜΑ ανακήρυξε ως επίτιμο αντιπρόεδρο τον κ. Δημήτρη Ζαφειρίου, αναγνωρίζοντας την πολυετή και καθοριστική συμβολή του για την αναβάθμιση του Συνδέσμου, όπως και τη μαχητικότητα την οποία επέδειξε συμβάλλοντας ενεργά σε όλες τις πρωτοβουλίες του ΣΕΜΑ για περισσότερα από 10 χρόνια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, σε σύντομη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις προοπτικές των μεσιτών ασφαλίσεων, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικότερο τον έντονο ανταγωνισμό που δέχεται ο κλάδος από τον τραπεζικό τομέα.

Σε παρέμβασή του, ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, σχολίασε και αυτός με τη σειρά του τον κομβικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει ο ΣΕΜΑ για τη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» της ιδιωτικής ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι ως φορέας πολύ σύντομα θα κλείσει 30 χρόνια δράσης και τα γενέθλιά του θα σηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση ενός ιδιαιτέρως σημαντικού κύκλου πρωτοβουλιών, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα μια νέα αφετηρία για δυναμικότερες δράσεις.

Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΜΑ, ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις των προέδρων των Επιτροπών του Συνδέσμου, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα.

Ειδικότερα, ο κ. Γιώργος Κούμπας, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Συνδέσμου στο συνέδριο του Συνδέσμου Μεσιτών Ασφαλίσεων των Μεσογειακών Χωρών FMBA (Federazione Mediterranea Dei Brokers Di Assurazione), όπου αναδείχθηκαν τα κοινά προβλήματα για τους μεσίτες ασφαλίσεων των μεσογειακών χωρών, όπως είναι το bank Assurance, οι direct πωλήσεις και η τάση μείωσης των προμηθειών, ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη για την ίδρυση του MiiN (Mediterranean Insurance Intermediary Network), ενός δικτύου δηλαδή το οποίο θα συνδέσει απευθείας όλους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές των μεσογειακών χωρών. Στους επόμενους στόχους της Επιτροπής συμπεριέλαβε τη συμμετοχή του ΣΕΜΑ στο προσεχές συνέδριο της BIPAR, την πρωτοβουλία για διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου στην Ελλάδα, την πρόσκληση Κεντρικού Ομιλητή Διεθνούς Προβολής στην Ετήσια Εκδήλωση του ΣΕΜΑ και την περαιτέρω διερεύνηση της διεθνούς αγοράς για νέα προϊόντα προς διάθεση στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Διαδικασιών Ζημιών, κ. Μαρία Τσιλιμπάρη, αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει για τη δημιουργία -σε συνεργασία με της ασφαλιστικές εταιρείες-  ενός πλαισίου, κοινά αποδεκτών κανόνων που θα αφορούν στην αξιολόγηση των συνεργαζομένων πραγματογνωμόνων, ενώ πρότεινε την ανάρτηση στα site των ασφαλιστικών εταιρειών των ονομάτων των μόνιμων υπαλλήλων των εταιρειών που διενεργούν πραγματογνωμοσύνες, όπως και των εταιρειών των συνεργαζομένων γραφείων πραγματογνωμόνων. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της θέσπισης μιας διαδικασίας άμεσης ενημέρωσης των μεσιτών για την ανάθεση κάθε πραγματογνωμοσύνης, καθώς και για τα στοιχεία που ζητούνται από τον πελάτη. Πρότεινε, δε, την έκδοση ενός ετήσιου Δελτίου Ποιότητας Ζημιών που θα συμπληρώνεται από τους πελάτες, τη θέσπιση συμβολαίου Επαγγελματικής Ευθύνης των Πραγματογνωμόνων και την καθιέρωση ενός Συμφωνητικού Εμπιστευτικότητας και Εχεμύθειας μεταξύ Πραγματογνωμόνων και Ασφαλιστικών εταιρειών, το οποίο θα ανανεώνεται ετησίως.

Η κ. Θεοδώρα – Ιωάννα Οικονομοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΣΕΜΑ, αφού αναφέρθηκε στις πρακτικές που νοθεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό στο χώρο της ασφαλιστικής αγοράς, όπως είναι οι αθέμιτες συμπράξεις, η νόθευση προσφορών και διαγωνισμών, η διενέργεια φωτογραφικών διαγωνισμών, οι επιβαλλόμενες πωλήσεις, οι επιθετικές τιμολογήσεις και η απόκτηση ευαίσθητων ανταγωνιστικών πληροφοριών με ανάρμοστα μέσα, τόνισε ότι αυτό το οποίο εκκρεμεί και θα αποτελέσει προτεραιότητα για τον ΣΕΜΑ είναι η κατάρτιση ενός Κώδικα Δεοντολογίας και υγιών συμπεριφορών, ώστε, όπως είπε, να καταστεί καταφανές ποιες εμπορικές πρακτικές καταδικάζουμε ως κλάδος.

Η κ. Ευγενία Καφφετζή, πρόεδρος της Επιτροπής Επικοινωνίας του ΣΕΜΑ, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του digital marketing για την εξασφάλιση μεγαλύτερης εξωστρέφειας του Συνδέσμου, στον επανασχεδιασμό του περιοδικού Broker’s Time, στην αναβάθμιση της ιστοσελίδας του ΣΕΜΑ, στις εκδηλώσεις του φορέα, όπως και στο πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας το οποίο στήριξε ο ΣΕΜΑ και το 2016, στη συμμετοχή του Συνδέσμου σε εκδηλώσεις και συνέδρια, καθώς και στον κύκλο επαφών και συζητήσεων που είχε η διοίκηση της Επιτροπής με εκδότες του κλαδικού τύπου για την ανταλλαγή απόψεων με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ΣΕΜΑ.

Ο κ. Ιωάννης Ξηρογιαννόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Μελών και Προστιθέμενης Αξίας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την ολοκλήρωση του Κώδικα Δεοντολογίας και τη διαμόρφωση νέων κανόνων επαγγελματικής συμπεριφοράς, με σκοπό την αυτορρύθμιση της αγοράς σε θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, τη διαμόρφωση «διάφανων» διαδικασιών κατά την Εντολή Ανάθεσης / Ασφάλισης από τον ασφαλιζόμενο πελάτη προς τον συνεργαζόμενο Μεσίτη Ασφαλίσεων και τη δημιουργία συνθηκών που να επιτρέπουν την συμμετοχή σε διαγωνισμούς / προκηρύξεις ασφάλισης με ίσους όρους και αξιώσεις. Επίσης, στάθηκε στην ενεργοποίηση της Πειθαρχικής Επιτροπής του ΣΕΜΑ και τη θέσπιση κυρώσεων για τα μέλη που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες και στη συμμετοχή του Συνδέσμου σε επαγγελματικούς φορείς της ασφαλιστικής αγοράς (ΣΕΒ, ΕΕΑ, ΕΕΑΕ, ΕΑΔΕ, BIPAR, FMBA) για την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων σε κρίσιμα θέματα του κλάδου. Στάθηκε, τέλος, ιδιαίτερα στις τακτικές συναντήσεις που είχε ο ΣΕΜΑ με την Εποπτική Αρχή για ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, ίσης και αμερόληπτης εφαρμογής των κανόνων δεοντολογίας και υγιούς ανταγωνισμού, επανεκπαίδευσης και επαναπιστοποίησης των διαμεσολαβούντων, ελέγχου φερεγγυότητας και προστασίας της Ασφαλιστικής Αγοράς, αναμόρφωσης της ασφαλιστικής Νομοθεσίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ενεργή συμμετοχή του ΣΕΜΑ στην υπό διαμόρφωση Επιτροπή για την προσαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας IDD στην ελληνική ασφαλιστική νομοθεσία.

Την κοινοτική οδηγία IDD για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων ανέλυσε, χθες, η κ. Μυρτώ Χαμπάκη, Senior Manager, Risk Management Services, Crowe SOL Συμβουλευτική, επισημαίνοντας τα σημεία των σοβαρών αλλαγών που θα επέλθουν στο ασφαλιστικό δίκαιο, τα ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις, όπως και τα θέματα στα οποία θα πρέπει να επιμείνουν οι μεσίτες ασφαλίσεων ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να διασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματά τους και ένα υγιές επαγγελματικό περιβάλλον.

Τέλος, η κ. Ευγενία Καφφετζή, με αφορμή το χθεσινό εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο και την ισχυρή παρουσία που κατέχουν οι γυναίκες στο χώρο του επιχειρείν, παρουσιάζοντας ορισμένα από τα βασικότερα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας της ICAP σύμφωνα με τα οποία, η εργατικότητα, η ηθική και η δημιουργικότητα είναι τα τρία βασικότερα στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν όσες γυναίκες έχουν παρουσία στο επιχειρείν, ενώ οι οικογενειακές υποχρεώσεις, οι προκαταλήψεις λόγω φύλου και η εταιρική κουλτούρα, αποτελούν τα τρία βασικότερα εμπόδια για την ανέλιξη τους στον επαγγελματικό στίβο. Επίσης παρουσίασε πάνω από 100 ονόματα γυναικών που άφησαν ή αφήνουν το αποτύπωμά τους στην ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία, τα οποία προέκυψαν από έρευνα που έγινε σε 40 κυρίες της ασφαλιστικής αγοράς.

Μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης, ο ΣΕΜΑ οργάνωσε cocktail με προσκεκλημένα όλα τα ανώτατα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και της διαμεσολάβησης. Ο κ. Καραβίας τους ευχαρίστησε όλους για τη στήριξη που παρέχουν στον κλάδο των μεσιτών και ιδιαίτερα τα αρωγά μέλη και τους υποστηρικτές του ΣΕΜΑ.

Ειδικότερα τις εταιρείες ALLIANZ, AIG, GENERALI, ΕΘΝΙΚΗ, ΜΙΝΕΤΤΑ, INTERAMERICAN, ERGO, GROUPAMA, INTERASCO, ΑTE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, AΧΑ, METLIFE, ΔΥΝΑΜΙΣ, ΙΝΤΕRLIFE, ATRADIUS, EULER HERMES, ΟΡΙΖΩΝ για την ετήσια τους αρωγή προς τον ΣΕΜΑ.

Καθώς και τις εταιρείες ERGO, ΑΤΕ, GENERALI, AIG, FAIR CONSULTING, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, LLOYDS, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, ΠΑΣΚΑΛ & ΣΤΡΑΤΗΣ, ASSET CONSULTING, EXPERT, ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, INTERASCO, ΜΙΝΕΤΤΑ, COFACE, HDI Global SE, ΠΕΙΡΙΑΩΣ ΜΕΣΙΤΙΚΗ, ΙΝΤΕRAMERICAN, ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, METLIFE, CNP, EULEUR HERMES, DAS για την χορηγία τους στην ετήσια εκδήλωση του ΣΕΜΑ προ του Συνεδρίου της Ύδρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*