Γιατί η ΑΧΑ θέλει να γίνει leader στην ασφαλιστική καινοτομία..

Για το πρώτο μου post στο LinkedIn, απαιτούνταν μια ειδική περίσταση”, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ, Thomas Buberl. “Λίγες ημέρες πριν, ανακοινώσαμε ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου AXA ξεπέρασε το φράγμα των 100 δισ. ευρώ για πρώτη φορά το 2016. Δεν μπορώ παρά να θαυμάσω την πρόοδο της εταιρείας, που μέσα σε 30 χρόνια έγινε παγκόσμιος leader στις ασφάλειες και τη διαχείριση ενεργητικού. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην επιμονή των ανδρών και των γυναικών που ακολούθησαν το επιχειρηματικό τους ένστικτο και καινοτομούν συνεχώς για να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας.

Στο Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο, τη Σαγκάη, το Λάγκος και αλλού: Σε γκαράζ, δωμάτια φοιτητικών κοιτώνων και γραφεία, επιχειρηματίες επεξεργάζονται ιδέες με τον στόχο να αλλάξουν τον κόσμο. Γνωρίζω και κατανοώ τη φιλοδοξία τους, γιατί είναι η ίδια φιλοδοξία που συμμερίζεται η ομάδα μου καθώς προχωρά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της AXA. Η ψηφιακή επανάσταση ανοίγει μια νέα εποχή για τις ασφάλειες αι μια μοναδική ευκαιρία για επαναστατικές αλλαγές στην πελατειακή εμπειρία στον κλάδο μας.

Τεχνητή νοημοσύνη, αυτόνομα ΙΧ, blockchains, διασυνδεδεμένες υπηρεσίες υγείας, ασφαλιστικοί σύμβουλοι-ρομπότ…Αξιοποιώντας την μεγάλη ισχύ του ομίλου, έχουμε ξεκινήσει μια βαθιά μεταμόρφωση. Η καινοτομία θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδή στην επιτυχία μας, και αυτός είναι ο λόγος που θέλω η ΑΧΑ να γίνει leader στην ασφαλιστική καινοτομία.

Ποιος ειναι ο σκοπός της AXA ; Nα επιτρέψει στους ανθρώπους να ζούνε καλύτερα. Η τεχνολογία θα μας επιτρέψει να επιτελέσουμε καλύτερα την αποστολή αυτή και να γίνουμε πραγματικός εταίρος των οικογενειών και των επιχειρήσεων που μας εμπιστεύονται. Δεν πιστεύω ότι έχουμε ακόμα αξιοποιήσει πλήρως την ικανότητά μας να βελτιώσουμε την ζωή των πελατών μας.

Aς πάρουμε για παράδειγμα τον κλάδο υγείας. Θέλουμε κάθε μέλος της κοινότητας της ΑΧΑ να έχουν πρόσβαση σε κάθε στιγμή και παντού στον κόσμο σε υπηρεσίες που τους επιτρέπουν να είναι υγιείς ή να απολαμβάνουν περίθαλψη με τις καλύτερες συνθήκες. Επενδύουμε και δοκιμάζουμε ιατρικές υπηρεσίες εξ’ αποστάσεως για να διευκολύνουμε την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Η υγεία είναι μια από τις στρατηγικές μας προτεραιότητες, σε έναν κλάδο όπου τα συμφέροντά μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα με αυτά των πελατών μας.

Για να γίνουμε leader στην καινοτομία, έχουμε δημιουργήσει ένα οικοσύστημα ώστε να εντοπίζουμε, να εκκολάπτουμε και να μεγεθύνουμε τις ιδέες και τις υπηρεσίες που θα αλλάξουν τις ζωές των πελατών μας αύριο, είτε εντός της εταιρείας -έχουμε 160.000 υπαλλήλους που μπορούν όλοι να συνεισφέρουν στον μετασχηματισμό μας- ή σε συνεργασία με επιχειρηματίες, start-ups και τους παγκόσμιους κολοσσούς της τεχνολογίας.

Το μέγεθος και η διεθνής παρουσία του Ομίλου μας καθιστούν έναν μεγάλο επιταχυντή της καινοτομίας. Το ίδιο ισχύει και για την εταιρική μας κουλτούρα γιατί η ΑΧΑ υπό την ηγεσία του Claude Bébéar και του  Henri de Castries χτίστηκε πάνω ατην ανάληψη κινδύνων. Σήμερα, αυτή η κουλτούρα ρίσκου πρέπει να μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε projects χωρίς την εγγύηση ότι θα επιτύχουν. Αυτό είναι θεμελιώδες για να παραμείνει κανείς καινοτόμος.

Ο περιορισμός της καινοτομίας μόνο στην τεχνολογία θα ήταν λάθος. Η καινοτομία θα πρέπει να εμποτίζει ολόκληρη την εταιρική μας κουλτούρα. Θέλω η AXA να πρωτοπορεί όσον αφορά την καινοτομία στο πώς εργαζόμαστε μαζί. Στο υψηλότερο ιεραρχικό επίπεδο, μια από τις πρώτες μου αποφάσεις ήταν να αλλάξω το πώς συναντιούνται τα υψηλόβαθμα στελέχη, να δημιουργήσω νέους χώρους διαλόγου και να καταστήσω τα στελέχη πραγματικούς “Εταίρους”.

Εν κατακλείδι, το να είσαι leader στην καινοτομία σημαίνει να καινοτομείς συνεχώς όσον αφορά τον τρόπο αλληλεπίδρασης με την κοινωνία συνολικά. Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει τεράστιες και πρωτοφανείς προκλήσεις και μόνο οι νέες ιδέες θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε. Είτε  μιλάμε για τις καθημερινές δράσεις των εθελοντών της AXA στο πλαίσιο του προγράμματος “Καρδιές σε Δράση” (Hearts in Action) είτε για τις αποφάσεις που λαμβάνει ένας παγκόσμιος leader, είμαι ιδιαίτερα περήφανος που η ΑΧΑ ήταν ο πρώτος μεγάλος χρηματοοικονομικός όμιλος που “αποσύρθηκε” από τη καπνοβιομηχανία και ελπίζω ότι άλλοι θα ακολουθήσουν σύντομα.

Ξεκίνησα μιλώντας για φιλοδοξία, θα τελειώσω μιλώντας για εμπιστοσύνη. Τους τελευταίους έξι μήνες είχα το προνόμιο να συναντήσω τις ομάδες της ΑΧΑ σε όλες τις ηπείρους. Συνειδητοποίησα την συλλογική αποφασιστικότητα που μας κινεί και μου δίνει πίστη στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε με την ενέργεια της πρώτης ημέρας σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων μας. 100 δισ. ευρώ, μια νέα αρχή” !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*