Τέλος στο πτωχευτικό ασφαλίστρο.Οι επόμενες κινήσεις των ασφαλιστικών

Τέλος στον κύκλο των «πτωχευτικών» ασφαλίστρων για τον κλάδο Αστικής Ευθύνης Οχημάτων φαίνεται πως έβαλε η ασφαλιστική αγορά, μετά από ένα τρελό ράλι μειώσεων το οποίο ακολούθησε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ύφεσης και που ως αποτέλεσμα είχε τη σωρευτική μείωση των τιμολογίων έως και 45% σε μέσα επίπεδα, από το 2009 έως και σήμερα.

Όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, από τις αρχές του έτους δεν έχουν ανακοινωθεί νέοι μειωμένοι τιμοκατάλογοι, αντίθετα μάλιστα, κάποιες, λίγες σε αριθμό εταιρείες, «χαϊδεύουν» τα τιμολόγιά τους με οριακές ανατιμήσεις, της τάξης των 2 έως 5 ευρώ το εξάμηνο, ώστε να έχουν την ψευδαίσθηση της τόνωσης των εσόδων τους, δίχως να κινδυνεύουν να διώξουν ασφαλισμένους από τα πελατολόγιά τους.

Μάλιστα, οι μειώσεις ασφαλίστρων αποτελούν πλέον παρελθόν παρά το γεγονός ότι ήδη από την 1η του έτους αναπροσαρμόστηκαν αυξητικά τα κατώτατα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων από το 1 εκατ. ευρώ ανά άτομο ανά τροχαίο σε 1,2 εκατ. ευρώ. Η αυξητική αυτή μεταβολή μπορεί να μην έχει ουσιαστική επίδραση στις αποζημιώσεις, επηρεάζει όμως αναλογικά το κόστος αντασφάλισης των ασφαλιστικών εταιρειών, που φέτος και με βάση τα έως τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι το απορροφούν πλήρως.

Ανοδικές πιέσεις στα ασφάλιστρα ασκούνται και από την εφαρμογή του Solvency II, που ως εποπτικό πλαίσιο είναι ιδιαιτέρως αυστηρό σε ζητήματα αποθεματοποίησης. Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν πλέον τα περιθώρια να ακολουθήσουν πολιτικές υποαποθεματοποίησης στις οποίες επέμεναν πριν από μερικά χρόνια ρισκάροντας τη φερεγγυότητά τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*