Το ανείσπρακτο clawback στους Θεσμούς

Υγεία περιλαμβάνει σήμερα η ατζέντα των πρωινών συναντήσεων των Θεσμών. Η ημερήσια διάταξη έχει λίγο – πολύ τα γνωστά ζητήματα, που παραμένουν υπό εξέταση στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αλλά και ακόμη ένα, που παρουσιάζει ενδιαφέρον…

Η σημερινή συνάντηση, λοιπόν, αναμένεται να αγγίξει όλα τα «καυτά» θέματα της Υγείας, με πρωταγωνιστές το Φάρμακο και τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, καθώς και την πορεία εξέλιξης της συμβασιοποίησεις των παρόχων.

Σε ό,τι αφορά το φάρμακο, μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί για τους Θεσμούς (και όχι μόνο) κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του clawback κατά 30%, το τρέχον και το επόμενο έτος. Παράλληλα, «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» έχει αποδειχθεί η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, στο 60% του όγκου της συνταγογράφησης

Αν και σε τεχνικό επίπεδο, καθώς μέχρι στιγμής οι πληροφορίες θέλουν την ηγεσία της Αριστοτέλους να μένει μακριά από το κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις, στην κουβέντα αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των νέων μέτρων για τα νεοεισερχόμενα φάρμακα.

Άλλωστε, η φαρμακευτικές επιχειρήσεις έθεσαν τόσο το θέμα των σχεδιαζόμενων μέτρων, όσο και συνολικά τα ζητήματα του κλάδου στη διακομματική συζήτηση που διεξήχθη πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Άλλωστε, η ανάπτυξη ενός συστήματος Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA) στη χώρα αναμένεται να χρειαστεί και τη συμβολή, κυρίως τεχνική, των ευρωπαίων εταίρων. Το ζήτημα της ορθολογικής χορήγησης των φαρμάκων έχει διατυπωθεί, μάλιστα, στο συμπληρωματικό μνημόνιο…

Το άλλο μεγάλο μέρος της συζήτησης είναι φυσικά ο ΕΟΠΥΥ και οι υπόλοιποι πάροχοι (εκτός από το κομμάτι του φαρμάκου, δηλαδή). Το παρών στη συνάντηση αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος του Οργανισμού, όπως και εκπρόσωποι άλλων φορέων, αλλά μάλλον σε αυτή τη φάση δεν θα χρειαστεί η παρουσία εκπροσώπου του ΕΟΦ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Virus.

Στο κομμάτι του ΕΟΠΥΥ, πάντως, η συζήτηση δεν μπορεί παρά να στραφεί γύρω από τις κινήσεις του Οργανισμού για την ψηφιοποίηση της λειτουργίας του και της σχέσης του με τους παρόχους. Συμβάσεις και η πορεία αυτών, δαπάνες και κλειστοί προϋπολογισμοί φυσικά θα συζητηθούν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, όμως, σε αυτό το ραντεβού οι δύο πλευρές αναμένεται να ρίξουν ιδιαίτερο βάρος και στο κομμάτι του clawback και κυρίως του ανείσπρακτου ποσού.

Η ανάδειξη του εν λόγω θέματος προκαλεί τουλάχιστον ενδιαφέρον, καθώς συμπίπτει χρονικά  μετά την ανακίνηση του ζητήματος από τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Β. Οικονόμου, στην πρόσφατη συζήτηση για τον ΕΟΠΥΥ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο κ. Οικονόμου είχε θέσει θέμα είσπραξης του ποσού, με την ηγεσία Υπουργείου και ΕΟΠΥΥ να αναφέρονται στη διαδικασία συμψηφισμού του και τμηματικής καταβολής του.

Μάλιστα, αποτέλεσμα της αναφοράς του κ. Οικονόμου ήταν το ξέσπασμα μιας κόντρας με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων (εδώ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*