Τι λέει η Εθνική Ασφαλιστική για το χάκινγκ και την ασφάλεια δεδομένων

της Ελενας Ερμείδου

O μέσος όρος παραμονής ενός hacker εντός των συστημάτων μιας εταιρείας, μέχρι να γίνει αντιληπτός, είναι πάνω από 200 ημέρες εξήγησε ο κος Γεώργιος Τσινός Υπεύθυνος Ασφάλειας Πληροφορίας της Εθνικής Ασφαλιστικής μιλώντας στο συνέδριο που πραγματοποίησε η Palladian για την πρόληψη και η ασφάλεια του όγκου δεδομένων των επιχειρήσεων, το νέο κανονισμό των προσωπικών δεδομένων (EU Data Protection Regulation 2018), καθώς και τις επιπτώσεις του στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο κος. Γεώργιος Τσινός στην διάρκεια του συνεδρίου παρουσίασε την υπηρεσία  “Data Classification” Project, πρόκειται για μία  καινούρια υπηρεσία που χρησιμοποιείται στην Εθνική Ασφαλιστική, με την οποία η εταιρεία στοχεύει στην προληπτική θωράκιση της Εμπιστευτικότητας, προστατεύοντας τη διαρροή της διαβαθμισμένης πληροφορίας.

Ο ίδιος ανέφερε πως θα εφαρμοστεί σε όλα τα περιφερειακά δεδομένα της εταιρείας, με βάση την κρισιμότητα και την ευαισθησία τους (Δημόσια, Εσωτερικά, Εμπιστευτικά, Απόρρητα).

Σύμφωνα με μελέτες η παραγωγή δεδομένων μέχρι το 2020 θα είναι 44 φορές μεγαλύτερη από αυτή του 2009, με το cybercrime αυτή την στιγμή να αποτελεί περίπου το 20% του παγκόσμιου internet. Οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν φαινόμενα  οι κυβερνο-επιθέσεων, παραβίασεων δεδομένων, διακοπή παροχής υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και τρομοκρατικές ενέργειε, παράλληλα και να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του νέου Ευρωπαϊκού νόμου για τα προσωπικά δεδομένα (EU Data Protection Regulation 2018.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα πρέπει να σημειωθεί μπαίνει και η πρόταση υποχρεωτικής ασφάλισης για τους υπεύθυνους ασφαλείας δεδομένων των εταιρειών, η οποία θα καλύπτει και αστική ευθύνη, ως λύση για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις ενδεχόμενες κυρώσεις που μπορεί να τις επιβληθούν.

Σημειώνεται στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μία εθνική στρατηγική για την για το cybersecurity

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*