Marsh: Μείωση 3,1% στα ασφάλιστρα διεθνώς το δ’ τρίμηνο του 2016

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μείωση 3,1% κατέγραψαν τα ασφάλιστρα διεθνώς το δ’ τρίμηνο του 2016 (έναντι μείωσης 3,2% το γ’ τρίμηνο) κινούμενα πτωτικά για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση της Marsh Global Insurance Market Index – Q4 2016.

Το δ’ τρίμηνο του 2016 σηματοδότησε το 15ο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο τα ασφάλιστρα μειώθηκαν -κατά μέσο όρο-, αντανακλώντας την εικόνα μιας αγοράς με πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα από παραδοσιακές και εναλλακτικές πηγές (π.χ. ILS) και την έλλειψη μεγάλωη ζημιών από φυσικές καταστροφές, σχολίασε o Dean Klisura, στέλεχος της Marsh.

Στη μελέτη σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι:

-Κατά το 2016  παρατηρήθηκε επιβράδυνση της τάσης μείωσης των ασφαλίστρων επί τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων το 2012.

-Τα ασφάλιστρα στον κλάδο περιουσίας διεθνώς μειώθηκαν κατά 4,2% το δ’ τρίμηνο του 2016, έναντι μείωσης 3,9% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

-Στον κλάδο ατυχημάτων, τα ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 1,9% το δ’ τρίμηηνο έναντι μείωσης 2,4% το γ’ τρίμηνο του 2016.

-Στις επαγγελματικές ασφαλίσεις, τα ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 3% το δ’ τρίμηνο, έναντι 2,9% το αμέσως προηγούμενο.

-Από γεωγραφικής πλευράς, τα ασφάλιστρα στις ΗΠΑ (σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες) μειώθηκαν κατά 3% το δ’ τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω των πιέσεων στα ασφάλιστρα στον κλάδο περιουσίας.

-Τα ασφάλιστρα για κάλυψη έναντι κυβερνοεπιθέσεων στις ΗΠΑ συνέχισαν να αυξάνονται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, αν και ο ρυθμός της αύξησης επιβραδύνθηκε σε 1,4%, από 5,2% το γ’ τρίμηνο του 2016. Ο αριθμός των Αμερικανών πελατών που αγόρασαν κυβερνοασφάλιση αυξήθηκε κατά 25% σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στους κλάδους υγείας, τηλεπικοινωνιών, media και τεχνολογίας.

-Στη Βρετανία, ο ρυθμός μείωσης των ασφαλίστρων (4,8% κατά μέσο όρο) ξεπέρασε τον διεθνή μέσο όρο το δ’ τρίμηνο του 2016. Το ίδιο ισχύει και για την ηπειρωτική Ευρώπη, όπου τα ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 4,2% την εξεταζόμενη περίοδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*