Allianz: «Ενδιαφερόμαστε για μεγάλα deals αλλά δεν βιαζόμαστε»

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Oliver Bäte: «Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ επαναγοράς ιδίων μετοχών και εξαγορών…Είμαστε αρκετά ισχυροί, μπορούμε να κάνουμε και τα δυο μαζί».

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε την Παρασκευή η μετοχή της Allianz, κόντρα στο (ελαφρά) πτωτικό ρεύμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να επικροτούν τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο του 2016, την αύξηση του μερίσματος και το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 3 δις. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz, Oliver Bäte, τόνισε κατά την επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2016 στο Μόναχο ότι ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός δεν επείγεται να προχωρήσει σε μεγάλες συγχωνεύσεις, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το παράθυρο εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. «Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ επαναγοράς ιδίων μετοχών και εξαγορών…Είμαστε αρκετά ισχυροί, μπορούμε να κάνουμε και τα δυο μαζί».

Υπενθυμίζεται ότι η σεναριολογία για big deals στον ασφαλιστικό κλάδο έχει ενταθεί από την αρχή του χρόνου, αφότου η ιταλική τράπεζα Intesa επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Generali, ένα deal στο οποίο δυνητικά θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Allianz. Η γερμανική εταιρεία, ωστόσο, είπε ότι θα βασιστεί στην εσωτερική ανάπτυξη για να επιτύχει τον φετινό της στόχο για λειτουργικά κέρδη 10,8 δις. ευρώ και ότι οποιαδήποτε εξαγορά θα πρέπει να δημιουργεί ουσιαστική αξία για τους μετόχους.

Ο κ. Bäte παραδέχθηκε ότι η Allianz ενδιαφέρεται για τις γενικές ασφάλειες και τη διαχείριση ενεργητικού, ιδίως σε χώρες που θα μπορούσε να απορροφήσει γρήγορα την εταιρεία-στόχο, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν υπάρχει βιασύνη. «Δεν αναζητούμε απεγνωσμένα ένα deal», είπε. «Το μέγεθος δεν αποτελεί αυτοσκοπό…»

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, πηγές της Allianz είχαν υποστηρίξει στο Reuters ότι η εταιρεία έχει έξι εταιρείες-δυνητικούς στόχους εξαγοράς στο «μικροσκόπιό» της, περιλαμβανομένης της αυστραλέζικης QBE αλλά και ορισμένων δραστηριοτήτων της Generali. O κ. Bäte είπε την Παρασκευή ότι τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ σχετικά με την προσέγγιση της Allianz στην QBE ήταν ανακριβή, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το φημολογούμενο ενδιαφέρον του γερμανικού ομίλου.

H Allianz ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής δεν θα βάζει στην άκρη το 20% των καθαρών προς διάθεση κερδών για «εξωτερική ανάπτυξη» όπως έπραττε μέχρι πρότινος. Στο μέλλον, το 50% των καθαρών κερδών της θα αξιοποιούνται όπως κρίνεται σκόπιμο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ή θα επιστρέφεται στους μετόχους «με ευέλικτο τρόπο».  Η εταιρεία σκοπεύει να διατηρήσει το μέρισμά της τουλάχιστον στο ύψος που είχε διαμορφωθεί για την χρήση του περασμένου έτους. Ολες οι πρωτοβουλίες διαχείρισης των κεφαλαίων της τελούν υπό την διατήρηση του δείκτη φερεγγυότητας Solvency II πάνω από το 160% σε διατηρήσιμη βάση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*