Ψηφοφορία για τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Πέμπτη τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την αντιτρομοκρατική δράση της ΕΕ. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από τους «ξένους μαχητές» που ταξιδεύουν από και προς εμπόλεμες ζώνες με τρομοκρατικούς σκοπούς και τους «μοναχικούς λύκους» που σχεδιάζουν μόνοι τους τις επιθέσεις. Η νέα οδηγία θα καταστήσει έγκλημα την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι έχουν ανεπισήμως συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το Νοέμβριο του 2016, θα ποινικοποιούν τις προπαρασκευαστικές πράξεις, όπως το να ταξιδεύει κάποιος στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε μια τρομοκρατική ομάδα και κατόπιν να επιστρέφει στην ΕΕ, η στρατολόγηση τρομοκρατών, η λήψη εκπαίδευσης ή η παροχή εκπαίδευσης,  η δημόσια υποκίνηση ή υποστήριξη τρομοκρατικών πράξεων, είτε αυτή γίνεται άμεσα είτε έμμεσα, μέσω της εξύμνησης των εν λόγω πράξεων ή μέσω της παροχής κεφαλαίων για τη διάπραξη αυτών των πράξεων.

Η νέα οδηγία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την προστασία των θυμάτων της τρομοκρατίας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα θύματα και οι οικογένειές τους θα λαμβάνουν άμεσα βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης.

Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου εξασφάλισαν επίσης ότι, για πρώτη φορά, τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις ποινικές διαδικασίες, εφόσον οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων ή για να βοηθήσουν σε άλλες τρέχουσες έρευνες ή διαδικασίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*