Η Intesa ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την Generali

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον της Intesa για πιθανή εξαγορά της Generali, ωστόσο η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας χαρακτηρίζει την δυνητική προσφορά ως “αντικείμενο θεωρητικής μελέτης” και “μια μόνο από τις πολλές επιλογές που εξετάζει”.
Απαντώντας στα δημοσιεύματα του ιταλικού  Τύπου ότι η προσφορά βρίσκεται “στα σκαριά”, η Intesa επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την προοπτική “συνδυασμού” με την Generali, στο πλαίσιο των “διαφορετικών αναλύσεων που διεξάγει σε τακτική βάση η διοίκηση για τις αναπτυξιακές επιλογές της τράπεζας, εσωτερικές και εξωτερικές”.

Η συγχώνευση της Intesa (που ανακοινώνει αποτελέσματα την Παρασκευή) με την Generali θα επαναχάρασσε τον χρηματοοικονομικό κλάδο της Ιταλίας, θέτοντας υπό κοινή σκέπη την νούμερο δυο τράπεζα της Ιταλίας με την μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, το επικρατέστερο σενάριο “θέλει” την Intesa να προσφέρει 3 δισ. ευρώ σε μετρητά και 12 δισ. ευρώ σε μετοχές της για να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο της Generali.

“Το νέο ανακοινωθέν της Intesa έχει δυο εξηγήσεις: Είτε υποβαθμίζουν την προοπτική επίτευξης deal ή δεν θέλουν να τους προκαταλάβει η αγορά προτού καταθέσουν την προσφορά τους”, σχολίασε ο Jacopo Ceccatelli, επικεφαλής της ιταλικής χρηματιστηριακής Marzotto SIM. Οπως άλλωστε υποστήριξε η La Stampa, η Generali θέλει να αποφύγει μια πρόταση εχθρικής εξαγοράς για την Intesa που θα οδηγούσε σε υψηλότερα επίπεδα την τιμή της μετοχής της Generali.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Intesa διέψευσε δημοσίευμα ότι το ΔΣ της θα συζητήσει το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για τη Generali ώς το τέλος της εβδομάδας και διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει να αναμενονται νεώτερα προς την κατεύθυνση αυτή στη συνεδρίαση της Παρασκευής, κατά την οποία το ΔΣ θα εγκρίνει τα αποτελέσματα της χρήσης 2016.
“Είναι καθήκον της τράπεζας να αξιολογεί τις αναπτυξιακές προοπτικές, ειδικά στο private banking, τις ασφάλειες και τη διαχείριση ενεργητικού”, σχολίασε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa Carlo Messina. Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στη Gernerali, είπε ακόμα ότι η εξαγορά μιας ασφαλιστικής θα είχε νόημα για την τράπεζα μόνο αν θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο δίκτυό της.

Ο συνδυασμός Intesa-Generali θα σηματοδοτούσε την αναβίωση του μοντέλου του bancassurance που εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό καθώς ορισμένα deal υψηλού προφίλ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες προσέβλεπαν σε οφέλη από τις σταυροειδείς πωλήσεις τραπεζικών και ασφαλιστικών προϊόντων μέσω των δυο δικτύων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*