AXA: Αλγόριθμοι για τη θεραπεία του διαβήτη;

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ δημιούργησε έδρα ερευνών που θα χρησιμοποιήσει Big Data για να προβλέψει καλύτερα τον κίνδυνο για τον διαβήτη. Η καθηγήτρια Helen Colhoun, υπεύθυνη της έρευνας, θα εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το οποίο είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο για την αριστεία του στη γενετική και στην πληροφορική.
Ο διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος που προσβάλλει 347 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία – ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Ο διαβήτης έχει μια σειρά από άμεσες συνέπειες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τύφλωση ή νεφρική ανεπάρκεια. Μπορεί να γίνει η έβδομη κύρια αιτία θανάτου μέχρι το 2030.
Η καθηγήτρια Colhoun διερευνά το πώς θα χρησιμοποιηθούν ιατρικά δεδομένα για την κατασκευή μοντέλων εκτίμησης του κινδύνου για τον διαβήτη και των σχετικών επιπλοκών, με σκοπό να βελτιωθούν η θεραπεία και η φροντίδα. Θα συνεργαστεί στενά με ειδικούς στο απόρρητο των προσωπικών δεδομένων και της «εκπαίδευσης συστημάτων» για να δημιουργήσει αποτελεσματικές λύσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων υγείας που χρησιμοποιούνται.
Η έγκαιρη διάγνωση του κινδύνου για τον διαβήτη θα επιτρέψει την ανάπτυξη εξατομικευμένων λύσεων πρόληψης που προσαρμόζονται σε κάθε ασθενή. Η έρευνα της καθηγήτριας Colhoun θα συμβάλει επίσης στην προληπτική ιατρική και στην ανάπτυξη στρατηγικών συλλογικής πρόληψης που μπορούν να εφαρμοστούν περισσότερο σε άλλες χρόνιες παθήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*