Συνέντευξη/First Data: Η ασφάλεια χτίζεται και εξελίσσεται καθημερινά

Για τις νέες τάσεις στην τεχνολογία, κυρίως στον κλάδο των ασφαλειών, το web security, το mobile security και το hacking, μιλά σε συνέντευξή της στο iw η Ευαγγελία Βασιλειάδου, Director EMEA, Global Cybersecurity & Fraud, Information Security Office, First Data International. Αναφερόμενη στους κινδύνους, τονίζει ότι αυτοί σε κάθε εποχή εξελίσσονται, όπως και οι τρόποι να προστατευόμαστε από αυτούς.

Συνέντευξη στην Έλενα Ερμείδου

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στην τεχνολογία σε ό,τι αφορά τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και κυρίως τις ασφαλιστικές;

Οι τάσεις της τεχνολογίας στην ασφάλεια εξελίσσονται με απίστευτη ταχύτητα και αυτό είναι λογικό, δεδομένου του ότι οι επιθέσεις σε τέτοιου είδους οργανισμούς είναι όλο και συχνότερες. Αν θα έπρεπε να δοθεί μια τάση που πιστεύεται ότι κυριαρχεί, αυτή θα μπορούσε να δεθεί με τις τελευταίες επιθέσεις, που κυρίως προσανατολίζονται στο κομμάτι του DDOS, αυτό που ο κόσμος μπορεί να αντιληφθεί σαν την αδυναμία να έχει μια συγκεκριμένη υπηρεσία. Οπότε λύσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία από DDOS θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν αυτές που θα περιμέναμε ότι θα κυριαρχήσουν προσεχώς. Από την άλλη, δεδομένου του ότι αρκετές εταιρείες διαφεύγουν στις cloud λύσεις, το σύνολο των τεχνολογιών που προσφέρουν προστασία σε αυτό το επίπεδο είναι σίγουρα μέσα στις νέες τάσεις.

Web security, mobile security και hacking είναι φράσεις που ακούμε συχνά, καθώς έχουν μπει στο λεξιλόγιό μας. Τι έχετε να μας πείτε για αυτές;

Η ασφάλεια είναι μια έννοια που γίνεται γνωστή συνήθως από την έλλειψή της. Είναι γνωστό ότι ο περισσότερος κόσμος εκτός του τομέα χρειάζεται να δει τα αρνητικά αποτελέσματα τού να μην προστατεύεται πριν προσπαθήσει να προστατευθεί. Το γεγονός ότι το web & mobile security και το hacking αποτελούν λέξεις που ακούγονται συχνά είναι λόγω της σημασίας τους στην καθημερινότητά μας. Το θετικό είναι ότι η ασφάλεια στο κομμάτι του web αλλά και του mobile στις περιπτώσεις που τα μέσα αυτά διαχειρίζονται ευαίσθητη πληροφορία επιβάλλεται από πρότυπα και κανονισμούς, με αποτέλεσμα να έχει προχωρήσει αρκετά το κομμάτι των μέτρων προστασίας τους και να βρισκόμαστε όλο και μακρύτερα σε αυτό που ο περισσότερος κόσμος ονομάζει “hacking”. Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν υπάρχει 100% ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι κάτι που σε όλους τους τομείς χτίζεται και εξελίσσεται καθημερινά.

Τι κινδύνους αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός τομέας, και δη οι ασφαλιστικές, που διακινούν μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων και όχι μόνο; Υπάρχει προστασία;

Οι κίνδυνοι σε κάθε εποχή εξελίσσονται, όπως και οι τρόποι να προστατευόμαστε από αυτούς. Τα τελευταία χρόνια, λύσεις όπως αυτές της διαβάθμισης της πληροφορίας και της αποτροπής διαρροής δεδομένων χρησιμοποιούνται ευρέως από οργανισμούς που χειρίζονται τέτοιου είδους δεδομένα. Η χρήση των «εργαλείων» αυτών δεν προσφέρει μόνο δραστική προστασία μην επιτρέποντας να διαφύγουν τα δεδομένα, όπου κι αν βρίσκονται, αλλά λειτουργεί και σαν μέσο εκπαίδευσης του χρήστη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο κομμάτι της ασφάλειας ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πάντα ο σημαντικότερος και με τη χρήση τέτοιων λύσεων τον αφυπνίζουμε σχετικά με τη σημαντικότητα των δεδομένων που διαχειρίζεται και τον κάνουμε συμμέτοχο στην προστασία τους.

Βλέπετε ανάπτυξη μέσα από τις συνεργασίες με startups κ.τ.λ.; Τι έχουν να προσφέρουν σε εσάς και τους πελάτες σας;

Οι startups συμβολίζουν το νέο, είτε αυτό είναι νέες ιδέες είτε είναι νέοι άνθρωποι, και αυτό από μόνο του είναι χρήσιμο σε όλους τους τύπους οργανισμών. Το νέο σηματοδοτεί την ανανέωση και την πρωτοπορία, και εφόσον οι ιδέες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είναι περισσότερο από θεμιτές τέτοιου είδους συνεργασίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*