Η τέχνη ως οδηγός για τη σύγχρονη κοινωνία

Ο Όμιλος Eurolife ERB, αποτελώντας πλέον σταθερό υποστηρικτή των υψηλού επιπέδου δράσεων πολιτισμού του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τα τελευταία 4 χρόνια, στηρίζει χορηγικά τη νέα έκθεση με τίτλο «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν». Η έκθεση φιλοξενείται στον χώρο του Μουσείου μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες: 1. Πυρήνες της κοινωνίας, 2. Ασχολίες, Τέχνες & Τεχνικές, 3. Μια Ματιά στην  Κοινωνική Ζωή, 4. Κοινωνική Ιεραρχία, 5. Πίστεις και Δοξασίες.

Η συγκεκριμένη χορηγία της Eurolife ERB εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζει ο Όμιλος και το οποίο αποτελεί ένα σύστημα δράσεων που αναπτύσσονται με βάση μια κεντρική φιλοσοφία: τη στήριξη ουσιαστικών πρωτοβουλιών που δημιουργούν προστιθέμενη αξία σε βάθος χρόνου για το παιδί, την οικογένεια και την κοινωνία συνολικά.

Οι δράσεις του Μουσείου που υλοποιούνται με την υποστήριξη της Eurolife ERB έχουν ως στόχο την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού και ειδικότερα των παιδιών. Μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις γονείς και παιδιά καλλιεργούν την αισθητική και τις γνώσεις τους, διεγείρουν την φαντασία και την κριτική τους σκέψη και βελτιώνουν τις γνωστικές και δημιουργικές ικανότητές τους. Παράλληλα, τα παιδιά παρακινούνται στην μάθηση, την έρευνα και την εποικοδομητική περιέργεια, με την ενίσχυση της συμβολικής επικοινωνίας μέσα από εικόνες και σύμβολα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται η δεσμοί και η επικοινωνία μέσα στην ίδια την οικογένεια.

Η τρέχουσα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καλεί τον επισκέπτη να εξερευνήσει μέσα στο χρόνο και την ιστορία την εξέλιξη της τέχνης παράλληλα με την εξέλιξη της ζωής, μέσα από το αφαιρετικό και μινιμαλιστικό πρίσμα των κυκλαδίτικων ειδωλίων. Ένα πλήθος ιστοριών της καθημερινής ζωής 5000 χρόνια πριν αποκαλύπτεται με τον πιο άμεσο τρόπο, δημιουργώντας ένα παράθυρο στο παρελθόν και συνδέοντας το με το ίδιο το παρόν. Με δεδομένο ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν τεκμήρια γραφής της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, η έκθεση επιχειρεί να «αναγνώσει» με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την  Πρώιμη Εποχή του Χαλκού μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού. Τα 191 εκθέματα προέρχονται από την συλλογή του ίδιου του Μουσείου, από τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου και Πάρου, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και από το Μουσείο Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*