Παρά τα θετικά βήματα της ασφαλιστικής αγοράς, η Πολιτεία κωφεύει

του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου Προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα παραμένουν, και μάλιστα γίνονται πιο έντονα όσο παρατείνεται η περίοδος της ύφεσης και βρισκόμαστε σε περιβάλλον ανασφάλειας. Η καθημερινότητα των πολιτών δυσκολεύει, και δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνονται βελτιωτικές κινήσεις για την ανακούφισή τους.Καθημερινά ακούμε ειδήσεις που αφορούν την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας με τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών.

Εν μέσω μνημονίου και ανάγκης μείωσης των δημόσιων εξόδων, οι περικοπές είναι, δυστυχώς, μάλλον κάτι αναπόφευκτο. Το ζήτημα είναι τι μέτρα θα ληφθούν για να απαλύνουμε τις απώλειες των πολιτών και να βάλουμε τα θεμέλια για ανάπτυξη.
Η ιδιωτική ασφάλιση είναι ένας τομέας που ήδη συμβάλλει καθοριστικά στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Μπορεί όμως να προσφέρει πολύ περισσότερα, ειδικά δε τώρα που οι υπηρεσίες της είναι πιο χρήσιμες από ποτέ.

Πέραν της αδιαμφισβήτητης χρησιμότητας της ιδιωτικής ασφάλισης στον σύγχρονο άνθρωπο, η ασφαλιστική αγορά έχει κάνει σημαντικά βήματα ενίσχυσης της αξιοπιστίας της σε σχέση με το παρελθόν και έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία ώστε να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο σε βασικούς τομείς, όπως η σύνταξη, η υγεία, οι φυσικές καταστροφές (βλ. σεισμός) κ.ά. Η προσαρμογή των ασφαλιστικών εταιρειών στο νέο, αυστηρότατο ευρωπαϊκό καθεστώς Solvency II, που στόχο έχει την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας της αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή, γίνεται αποτελεσματικά και με γοργούς ρυθμούς.

Όμως, παρά τα θετικά βήματα που κάνει η ασφαλιστική αγορά και παρά τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει, η Πολιτεία κωφεύει. Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με την Πολιτεία για την έναρξη συνεργασιών τύπου ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) στους κρίσιμους τομείς που προανέφερα, σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όμως τίποτα δεν έχει ουσιαστικά προχωρήσει και οι προτάσεις της ασφαλιστικής αγοράς, μέχρι σήμερα, δεν έχουν βρει ευήκοα ώτα.

Επιπλέον, μιλούμε συνεχώς για την ανάπτυξη. Όμως η ανάπτυξη της οικονομίας περνά από την ανάπτυξη των επιμέρους τομέων της οικονομίας, με πολιτικές και κίνητρα που ενθαρρύνουν την εξέλιξη των αγορών. Η ασφαλιστική αγορά είναι ένας κλάδος που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, ειδικά μέσω των επενδύσεων, καθώς η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στη χώρα, με 13 δισ. ευρώ επενδύσεις.
Ελπίζω ότι σύντομα θα γίνει κατανοητό πως η ελπίδα μας για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*