Ν. Βαγιακάκος: Σε κομβικό σημείο μετεξέλιξης η ελληνική ασφαλιστική αγορά

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε κομβικό σημείο», όπως αναφέρει στη συνέντευξή του ο γενικός διευθυντής της HDI Global SE, Hellas, κ. Νότης Βαγιακάκος, ο οποίος εκτιμά ότι «εν μέσω προκλήσεων στο οικονομικό περιβάλλον και αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου, ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος έχει την ευκαιρία να υιοθετήσει ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης και να απαλλαγεί από χρόνιες παθογένειες».

Συνέντευξη στον Νίκο Σακελλαρίου

IW: Ποιες τάσεις ξεχωρίζετε στην ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά για το 2017;

ΝΒ: Η βασική τάση στις αγορές είναι η καινοτομία, μέσω ή γύρω από την τεχνολογία, η οποία δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και την ασφαλιστική βιομηχανία, που καλείται αφενός να προσφέρει λύσεις στους αναδυόμενους κινδύνους των νέων τεχνολογιών και αφετέρου να αξιοποιήσει την τεχνολογία προς όφελος των ασφαλισμένων.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, διεθνώς, δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή να αναστρέφεται η τάση των χαμηλών επιτοκίων. Ειδικά σε τέτοιο περιβάλλον, καθίσταται ακόμα περισσότερο αναγκαία η τεχνική προσέγγιση στην αξιολόγηση και τιμολόγηση των κινδύνων, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική κερδοφορία. Η διαδικασία ανάληψης κινδύνων από μια ασφαλιστική εταιρεία οφείλει να έχει βιώσιμο χαρακτήρα. Δεν μπορεί πλέον, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, να αντισταθμίζονται οι ζημίες ενός υποτιμολογημένου χαρτοφυλακίου κινδύνων από τυχόν υπεραποδόσεις του χαρτοφυλακίου επενδύσεων.

Σε επίπεδο εποπτείας, εκτός άλλων, το 2017 είναι ουσιαστικά η χρονιά στην οποία θα κληθούν οι εταιρείες να προσαρμοστούν περαιτέρω στις απαιτήσεις του Solvency II, μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Αναμενόμενη είναι η περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου στην Ευρώπη, η οποία ήδη επηρεάζει και θα επηρεάσει περαιτέρω το επόμενο διάστημα και τη χώρα μας. Παράλληλα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις τυχόν επιπτώσεις στην ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη και από τη διαδικασία του Brexit αλλά και από την αβεβαιότητα που συνοδεύει τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στις άλλες χώρες.

IW: Ποιες εξελίξεις ή προκλήσεις θα επηρεάσουν τον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο, και τι προτάσεις θα κάνατε για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς;

ΝΒ: Στην Ελλάδα, προσβλέπουμε, επιτέλους, το 2017 να επέλθει αυτό το θετικό momentum στην αγορά, με σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη, αναστροφή του αρνητικού κλίματος, ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, επενδύσεις κ.λπ. Αναμένουμε μια περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, αλλά θα επιθυμούσαμε την ολική άρση τους, ώστε να απελευθερωθεί η δυναμική της αγοράς.

Παρότι το 2017 θα είναι και αυτό ένα έτος προκλήσεων, θετικές προοπτικές για ανάπτυξη στην ασφαλιστική αγορά διαφαίνονται κυρίως στους κλάδους υγείας, ζωής και συντάξεων. Στις γενικές ασφαλίσεις, θα επαναλάβω την εκτίμηση ότι, αναπόφευκτα, τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί η διείσδυση, καθώς βρίσκεται σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις πιο ώριμες αγορές της Ευρώπης. Η προστασία από τους κινδύνους μεγάλων φυσικών καταστροφών αποτελεί επίσης καίριο ζήτημα για τη χώρα μας, το οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε, σε συνεργασία με την Πολιτεία.

Είναι γνωστή η θέση μου για την ανάγκη συνεργασίας όλων των εταιρειών και των φορέων του ασφαλιστικού κλάδου για την απαλλαγή από τις παθογένειες, την ενίσχυση της εικόνας της ασφάλισης προς τον ιδιώτη και επαγγελματία καταναλωτή, τη συνέργεια μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την προώθηση του θεσμού εν γένει, εκμεταλλευόμενοι σε ισότιμη βάση το ανθρώπινο κεφάλαιο που υπάρχει στην αγορά μας.

IW: Ποια είναι τα σχέδια της HDI στην Ελλάδα; Πώς σκοπεύετε να διατηρήσετε και να διευρύνετε τις εργασίες σας;

ΝΒ: Στην HDI Global SE, θα συνεχίσουμε τη στρατηγική μας για ανάληψη κινδύνων, πάντα σε τεχνική βάση, κοιτάζοντας τον κάθε κίνδυνο χωριστά. Η εταιρεία έχει αποδείξει ότι στηρίζει την ελληνική αγορά, προσφέροντας σημαντική δυνατότητα ανάληψης κινδύνων (capacity). Γνώμονάς μας παραμένει η προστασία των πελατών, μέσω εφαρμοσμένης τεχνογνωσίας και παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η συνεχής διεύρυνση της παλέτας των προϊόντων μας, με έμφαση το 2017 στις ασφαλιστικές λύσεις στον κλάδο ατυχήματος (ασφάλιση ομαδικών προγραμμάτων επαγγελματικού και προσωπικού ατυχήματος, ασφάλιση επαγγελματικών ταξιδίων), σε καινοτομικά προϊόντα, όπως το Cyber + (για την ασφάλιση κινδύνων κυβερνοχώρου), αλλά και άλλες εξειδικευμένες καλύψεις που ήδη προσφέρει η εταιρεία μας στο εξωτερικό.

Παράλληλα, για να αντιμετωπίσουμε τη στασιμότητα της τοπικής αγοράς, έχουμε ήδη αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, από το ελληνικό υποκατάστημα, ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στις χώρες της ευρύτερης δικαιοδοσίας μας, στα Βαλκάνια, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Τουρκία. Η στρατηγική αυτή διαφοροποίησης και επέκτασης θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*