La Stampa: Allianz και Intesa Sanpaolo “καλοβλέπουν” την Generali

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Νέο γύρο φημολογίας για το μέλλον της ιταλικής ασφαλιστικής Generali τροφοδότησε  δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa που υποστήριξε -χωρίς πάντως να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές- ότι η μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ευρώπης Allianz σε συνεργασία με την ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo “ενδιαφέρονται” για τη Generali, με την Intesa να εξετάζει “πιθανή κίνηση”.  Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο επικεφαλής της Allianz Oliver Baete επιβεβαίωσε μιλώντας στη Sueddeutsche Zeitung το ενδιαφέρον του γερμανικού ομίλου για νέες εξαγορές, διευκρινίζοντας ότι “μόνο μεγάλου μεγέθους deals μπορούν να μας βοηθήσουν…”

Εκπρόσωπος της Intesa δήλωσε ότι η ιταλική τράπεζα δεν σχολιάζει αγοραίες φήμες,  ενώ και εκπρόσωπος της Allianz αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της La Stampa: Οπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές, έτσι και η Generali επιχειρεί να ενισχύσει την κερδοφορία της σε ένα δύσκολοι περιβάλλον, καθώς οι αποδόσεις των επενδύσεων μειώνονται και ο ανταγωνισμός πιέζει πτωτικά τις τιμές των ασφαλίστρων. Ο Γάλλος Philippe Donnet που ανέλαβε τα ηνία του ομίλου τον περασμένο Μάρτιο μειώνει τα κόστη και εστιάζει στην παραγωγή ρευστού για να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους. Σε συνέντευξή του στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός,   εξάλλου, ο κ. Donnet προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλα deals στην ασφαλιστική αγορά φέτος, κινούμενος σε άλλο μήκος κύματος από τον κ. Baete.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα άλλης ιταλικής εφημερίδας (Il Sole 24 Ore) το ΔΣ της Generali μπορεί να συγκληθεί τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσει την αντικατάσταση του γενικού οικονομικού διευθυντή Alberto Minali, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την έξοδό του έχουν ήδη αρχίσει. Εκπρόσωπος της Generali αρνήθηκε να σχολιάσει και τα δυο δημοσιεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας Unicredit, Jean Pierre Mustier, επιχείρησε να βάλει πάγο στα σενάρια περί συγχώνευσης της Generali με την γαλλική AXA. H Unicredit είναι ο βασικός μέτοχος της Mediobanca, του μεγαλύτερου μετόχου της Generali. “Ας σταματήσει αυτή η παράνοια”, είχε δηλώσει ο κ. Mustier. “Η Generali είναι πολύ σημαντική για την χώρα, θα πρέπει να παραμείνει ιταλική και η Mediobanca θα πρέπει να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της”, υπογράμμισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*