Hannover Re: Μεγαλύτερη σταθεροποίηση στις τιμές των αντασφαλίστρων κατά τις ανανεώσεις την 1η Ιανουαρίου 2017

Αρθρο του Ulrich Wallin, CEO of Hannover Re / Επιμέλεια: Έλενα Ερμείδου

Η κατάσταση στην αγορά αντασφαλειών, στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων, παραμένει κατ’ ουσία ίδια με εκείνη του περασμένου έτους. Ο ανταγωνισμός παραμένει έντονος, και οι πρωτασφαλιστές έχουν υψηλή αποθεματοποίηση κεφαλαίων χάρη στην εύρωστη κεφαλαιακή τους βάση. Την ίδια στιγμή, οι εισροές κεφαλαίων από την αγορά των ILS προς την αντασφαλιστική αγορά συνεχίζουν να αυξάνονται. Συνεπώς, η προσφορά αντασφαλιστικής ικανότητας ξεπερνά τη ζήτηση.

Επιπλέον, η πτώση των επιτοκίων και η ασάφεια που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές δημιουργούν πιέσεις στις εν δυνάμει αποδόσεις. Παρά ταύτα, η κερδοφορία των ασφαλιστών και αντασφαλιστών είναι γενικώς σε καλά επίπεδα. Διευκολύνθηκε, κατά κάποιο τρόπο από το γεγονός ότι οι ζημιές από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια ήταν σε χαμηλότερα, του μακροπρόθεσμου μέσου όρου, επίπεδα.

Η πτώση των τιμών και οι soft συνθήκες είχαν αντίκτυπο στα αποτελέσματα του underwriting σε κάποιο μικρό βαθμό. Ωστόσο, είναι σαφές πως δεν είναι δυνατόν επί μακρόν να απορροφώνται οι ζημιές. Αυτό έγινε ορατό στα αποτελέσματα που κατέγραψαν κάποιες αντασφαλιστές. Σημασία έχει να αναλαμβάνουμε δουλειές που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιθωρίων, ακόμη κι αν αυτό οδηγεί σε χαμηλότερα έσοδα.

Για τις ανανεώσεις των συμβάσεων την 1η Ιανουαρίου 2017, η Hannover Re αναμένει μεγαλύτερη σταθερότητα τόσο στις τιμές όσο και στις συνθήκες, όχι μόνο λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στις αποδόσεις, αλλά και εξαιτίας του ραγδαία αυξανόμενου όγκου των συσσωρευμένων ζημιών. Υπάρχουν ευκαιρίες για αυξήσεις των τιμών των αντασφαλίστρων σε ορισμένες περιπτώσεις, συνέπεια των συμβάντων που προέρχονται από φυσικές καταστροφές.

Η ανάπτυξη των ψηφιακών εφαρμογών, επίσης, προσφέρει νέες ευκαιρίες στον κλάδο των ασφαλειών στο πλαίσιο των αναδυόμενων κινδύνων. Η Hannover Re αναμένει αύξηση της ζήτησης των προϊόντων έναντι των cyber κινδύνων όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες αγορές.

Βάσει των παραπάνω, η Hannover Re αναμένει μεγαλύτερη σταθερότητα στις τιμές και τις συνθήκες κατά τις ανανεώσεις την 1η Ιανουαρίου 2017. Παράλληλα με την ανάπτυξη που θα γνωρίσει ο τομέας των cyber κινδύνων, η εταιρεία προβλέπει, κυρίως, ευκαιρίες για τον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων στις ΗΠΑ και στον κλάδο πιστώσεων και εγγυήσεων.

Οι παραδοσιακές αντασφάλειες αποτελούν τον πυρήνα της Hannover Re, συμπλήρωμα των οποίων είναι οι καινοτόμες καλύψεις. Πάνω απ’ όλα, η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει, οι οποίες συμπληρώνονται από τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από στοχευμένες αγορές και σε εξειδικευμένες γραμμές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*