Υπό προϋποθέσεις οι Εξαγορές & Συγχωνεύσεις στις ΗΠΑ

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αυξημένη κινητικότητα στον ασφαλιστικό κλάδο των ΗΠΑ στο “μέτωπο” των εξαγορών και συγχωνεύσεων προβλέπουν οι αναλυτές σε περίπτωση που ο νέος πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει την δέσμευσή του να μειώσει τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων σε 15%, από 30% περίπου που διαμορφώνεται σήμερα.

Ο Gary Ransom, εταίρος της επενδυτικής εταιρείας Dowling & Partners Securities L.L.C θεωρεί ότι οι αμερικανικοί ασφαλιστικοί όμιλοι θα ενθαρρυνθούν να εξαγοράσουν εγχώριους ανταγωνιστές τους ή ξένες εταιρείες, ενώ μέχρι πρότινος η τάση ήταν οι ξένες εταιρίες να εξαγοράζουν ομίλους των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η Ace με έδρα την Ελβετία εξαγόρασε την Chubb Corp, ενώ η ιαπωνική Tokio Marine Holdings απέκτησε την HCC Insurance Holdings.

Δεν υπάρχουν σημαντικά ασφαλιστικά deals με Αμερικανούς “αγοραστές” και αυτό οφείλεται στην φορολογική κατάσταση. Οι ξένοι αποκτούν πλεονέκτημα όταν αγοράζουν αμερικανικές εταιρίες”, δήλωσε ο κ. Ransom σε ασφαλιστικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “οι ασφαλιστικές κοινοπραξίες  επιλέγουν για έδρα τους τις Βερμούδες εξαιτίας των μη αποδοτικών φορολογικών δομών στις ΗΠΑ σήμερα”

Εάν όμως ο κ. Τραμπ όντως μειώσει δραστικά τους φόρους, τότε είναι πιθανό να δούμε αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες  να αγοράζουν offshore ομίλους. “Εάν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, τότε οι εταιρείες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαγοράσουν ασφαλιστικές στις Βερμούδες”, υποστήριξε ο κ. Ransom.

Αν και η χαμηλότερη φορολογία μπορεί να ενθαρρύνει τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο των ΗΠΑ,  δεν θα αποτελέσει τον βασικό καταλύτη τους, τόνισε από την πλευρά του ο Jay Gelb, υψηλόβαθμο στέλεχος της Barclays Capital. “Κατά την προηγούμενη διετία, οι αποφασιστικοί παράγοντες ήταν η υπερπροσφορά κεφαλαίων, η έλλειψη ευκαιριών για οργανική ανάπτυξη και η επιδείνωση των προοπτικών για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι χαμηλότεροι φόροι αποτελούν έναν ακόμα λόγο που θα δικαιολογούσε νέα deals”, κατέληξε ο κ. Gelb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*