Ευρωπαϊκή Πίστη: Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποτελεί επιχειρηματική συμπεριφορά του ομίλου

Συνέντευξη Γιώργου Γκούσκου, Υπεύθυνου ΕΚΕ του Ομίλου Ευρωπαϊκή Πίστη στην Έλενα Ερμείδου

«Η έννοια του εταιρικού πολίτη για τον Όμιλο Ευρωπαϊκή Πίστη ενσωματώνει τις έννοιες της ευθύνης, της αυτοργάνωσης και του αυτοπεριορισμού, υποδηλώνοντας νέες υποχρεώσεις προς τους κοινωνικούς εταίρους και υπαγορεύοντας νέες συμπεριφορές προς εμάς» δηλώνει ο υπεύθυνος ΕΚΕ του Ομίλου Ευρωπαϊκή Πίστη, Γιώργος Γκούσκος, σε συνέντευξή του στο iw, αναφερόμενος στις δράσεις ΕΚΕ της εταιρείας, μεταξύ των άλλων. Συμπληρώνει δε ότι ο όμιλος αποδέχεται το χρέος του προς την κοινωνία και αναπτύσσει κοινωνικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

iw: Κοινωνία, Πολιτεία, Περιβάλλον: Είναι οι τρεις πυλώνες απολογισμού βιωσιμότητας. Η Ευρωπαϊκή Πίστη τι έχει κάνει για αυτό;

Γιώργος Γκούσκος: Στόχος του ομίλου μας, ως υπεύθυνου εταιρικού πολίτη, είναι η επέκταση και η ενίσχυση του κοινωνικού του ρόλου μέσω δράσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού. Κάθε εταιρεία που αντιλαμβάνεται τον δομικό της ρόλο στην κοινωνία του «αύριο» οφείλει να αναζητήσει συνέργειες με ΜΚΟ και φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας, μεγιστοποιώντας τη συμμετοχή της στη λύση των προβλημάτων των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Επίσης, στοχεύουμε στην κοινωνική ανάπτυξη, ως παράλληλη δράση με τη βασική μας εταιρική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, θέτουμε τις βάσεις της εταιρικής κοινωνικής δράσης συνεργαζόμενοι με τοπικούς φορείς, βελτιώνοντας το βιοτικό τους επίπεδο και μειώνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τέλος, έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς και διαδικασίες βάσει των οποίων καταγράφουμε και βάζουμε σε προτεραιότητα τα ζητήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αναφορικά με τη σημασία τους για τα ενδιαφερόμενα μέρη, το εξωτερικό περιβάλλον και τον όμιλο. Μέσα από διαρκή αξιολόγηση και αναθεώρηση, ορίζουμε την υπεύθυνη δράση μας, η οποία προκύπτει από τον διάλογο και την προσπάθεια δημιουργίας κοινής βάσης συνεννόησης.

Σχετικά με το περιβάλλον, ο όμιλός μας αντιλαμβάνεται την αειφόρο ανάπτυξη ως μια προσπάθεια οικοδόμησης μιας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας χαμηλών ρύπων, που κάνει αποτελεσματική και βιώσιμη χρήση των πόρων της λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος. Η μείωση των εκπομπών, μέσω της χρήσης νέων πράσινων βιώσιμων τεχνολογιών και μεθόδων ελέγχου, σημαίνει για εμάς αποτροπή της απώλειας βιοποικιλότητας και μέριμνα για την προστασία των οικοσυστημάτων.

Συγκεκριμένα, ο όμιλός μας ενστερνίζεται την ιδέα της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2002 στη διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών στην Αφρική (Johannesburg Declaration on Sustainable Development) και περί Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας, όπως αναπτύχθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο τον Ιούνιο του 1992 (Rio Declaration on Environment and Development). Η πρωτοβουλία προσαρμογής σε νέα πρότυπα εταιρικής συμπεριφοράς είναι βήμα στρατηγικό, όχι επικοινωνιακό. Για τον λόγο αυτό, βάζουμε νέα όρια στις δραστηριότητές μας, περιορίζουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα και δημοσιοποιούμε τα αποτελέσματα των δράσεών μας, αποδεικνύοντας απτά τη δέσμευσή μας στην βιώσιμη ανάπτυξη, με διαφάνεια και υπευθυνότητα.

Όλες οι δράσεις μας αναφέρονται αναλυτικά στον ετήσιο απολογισμό βιωσιμότητας του ομίλου μας.

iw: Η ΕΚΕ είναι ένα εργαλείο το οποίο εξομοιώνεται με την εταιρική ταυτότητα, στο επίκεντρο της οποίας είναι ο CEO και το όραμά του. Το δικό σας όραμα ποιο είναι;

Γ.Γ.: Μέσα από την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του κλάδου μας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς και της βαρύτητας των απόψεων των ενδιαφερόμενων μερών μας για την επίτευξη των επιχειρηματικών μας στόχων, βελτιώνουμε την απόδοσή μας και θεμελιώνουμε μια λειτουργία που να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και προοπτική μας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Αναφορά μας για την ευθυγράμμιση με τις επιταγές της κοινωνίας του 21ου αιώνα αποτελεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και οι παγκόσμιες προσεγγίσεις για την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ, οι κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η τριμερής διακήρυξη αρχών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και την κοινωνική πολιτική.

Η έννοια του εταιρικού πολίτη για τον Όμιλο Ευρωπαϊκή Πίστη ενσωματώνει τις έννοιες της ευθύνης, αυτοργάνωσης και αυτοπεριορισμού, υποδηλώνοντας νέες υποχρεώσεις προς τους κοινωνικούς εταίρους και υπαγορεύοντας νέες συμπεριφορές προς εμάς. Οι νέες συμπεριφορές της βιώσιμης οικονομίας απαιτούν από εμάς ικανότητες, ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερα αποτελέσματα με λιγότερους πόρους.

Για εμάς, ο ρόλος του σύγχρονου επιχειρείν προς τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης απαιτεί, πέραν των άλλων, και την προσπάθεια ώστε να εμπεδωθεί η συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Παράλληλα, απαιτείται συνεργασία με τον πολιτειακό παράγοντα για τη θέσπιση ξεκάθαρων ρυθμιστικών πλαισίων, ώστε οι εταιρείες να δημιουργούν πλούτο και θέσεις εργασίας χωρίς να υποχωρούν σε θέματα που άπτονται των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών της κοινωνίας.

Ο όμιλός μας αποδέχεται το χρέος του προς την κοινωνία και αναπτύσσει κοινωνικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς (εργαζομένους, μετόχους, προμηθευτές, τοπικές κοινωνίες, πελάτες).

Πέρα, πλέον, της όποιας προσέγγισης επιλέξει να υποδείξει η Πολιτεία για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, ο όμιλος προχωρά εθελοντικά και με διαφάνεια στην αυτορρύθμιση της εταιρικής του συμπεριφοράς, ακολουθώντας μια ισορροπημένη και ολιστική προσέγγιση, η οποία συνυπολογίζει οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και καταναλωτικά θέματα και συμφέροντα, με στόχο να θεμελιώνεται μια εταιρική λειτουργία που να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και προοπτική του ομίλου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Πίστη δηλώνει ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποτελεί επιχειρηματική συμπεριφορά του ομίλου πέρα και πάνω από νομικές απαιτήσεις, εκουσίως υιοθετημένη. Και αυτό επειδή αντιλαμβανόμαστε την εταιρική κοινωνική ευθύνη ως μέρος μιας στρατηγικής ανταποδοτικής επένδυσης, που συνεισφέρει στη βιώσιμη λειτουργία της εταιρείας και την προσανατολίζει στην αειφόρο ανάπτυξή της.

iw: Συμμετέχετε στο Οικονομικό Σύμφωνο του ΟΗΕ. Ποια είναι τα οφέλη μέσα από τη συμμετοχή σας;

Γ.Γ.: Ο όμιλός μας συμμετέχει εθελοντικά στο Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ, στοχεύοντας μέσω των πολιτικών του να προσθέσει όρους βιώσιμης επιχειρηματικής λειτουργίας και αειφόρου επιχειρηματικής ανάπτυξης, υποστηρίζοντας και προωθώντας τις αρχές οι οποίες αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*