Δεν χρειάζεται φορολογική ενημερότητα για την ανανέωση της άδειας άσκησης επαγγέλματος

Ένα βασικό αίτημα των ασφαλιστών να μην χρειάζεται  την φορολογική ενημερότητά  για την ανανέωση της άδειας  άσκησης επαγγέλματος φαίνεται να υλοποιείται καθώς  το υπουργείο οικονομικών αποδέχθηκε το αίτημα που προώθησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και η ΕΑΔΕ.  Η τροπολογία κατατέθηκε την Πέμπτη και το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει αυτή την εβδομάδα από τη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ , Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε στο I.W. : « H πρωτοβουλία του ΕΕΑ να ζητήσει από την κυβέρνηση την απόσυρση του νόμου που ζητά ΜΟΝΟ  από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες τη φορολογική ενημερότητα, δικαιώθηκε. Η πρωτοβουλία που πήραμε μαζί με την   ΕΑΔΕ ενισχύθηκε  και από τα άλλα Επιμελητήρια. Η  κατάθεση της τροπολογίας για την απόσυρση  από τον κ. Τσακαλώτο  είναι μία κίνηση που πραγματοποιήθηκε  για πρώτη φορά .  Η ουσία  της διαφωνίας μας  ήταν να σταματήσει η  αντισυνταγματικότητα καθώς  ζητούσαν μόνο από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες  ανάμεσα σε 400 ελεύθερα επαγγέλματα να καταθέτουν φορολογική ενημερότητα.»

Το αίτημα είχε γίνει επιτακτικό τα τελευταία χρόνια καθώς  οι αλλεπάλληλες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις  είχαν αρχίσει να δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα στην παραμονή επαγγελματιών στη διαμεσολάβηση.  Το σκεπτικό του αιτήματος που προώθησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας ήταν ότι δεν  πρέπει να εξοντώνονται οι επαγγελματίες για γραφειοκρατικούς και φορολογικούς  λόγους και ότι σε κάθε περίπτωση το κράτος έχει να κερδίσει πολύ περισσότερο  από ενεργούς επαγγελματίες παρά από απενεργοποιημένους  επειδή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν μία ή δύο δόσεις των φορολογικών υποχρεώσεών του.  Διαφοροποιείται έτσι η επαγγελματική ικανότητα από τη φορολογική κατάσταση των επαγγελματιών και αυξάνονται οι πιθανότητες παραμονής στο επάγγελμα.

Ν. Σακ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*