“Ιταλική πρέπει να παραμείνει η Generali”

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Να δώσει τέλος στην περιρρέουσα σεναριολογία περί συγχώνευσης της ιταλικής Generali με την γαλλική  ΑΧΑ επιχείρησε χθες ο Jean-Pierre Mustier, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας Unicredit, που είναι ο βασικός μέτοχος της Mediobanca, του μεγαλύτερου μετόχου της Generali.

“Ας σταματήσει αυτή η παράνοια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mustier σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa. “Η Generali είναι πολύ σημαντική για την χώρα, θα πρέπει να παραμείνει ιταλική και η Mediobanca θα πρέπει να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της”, υπογράμμισε.

Η φημολογία περί “γάμου” των AXA-Generali πυροδοτήθηκε από το γεγονός ότι εκτός από την Unicredit, υπό γαλλική “ηγεσία”, του Philippe Donnet, βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2016 και η Generali, καθώς ο Donnet διαδέχθηκε τον Mario Greco που ανέλαβε τα ηνία της ελβετικής Zurich Insurance. Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι ανησυχίες στην Ιταλία ότι πολλοί εθνικοί πρωταθλητές της χώρας μπορεί να καταλήξουν σε γαλλικά χέρια, αφότου ο γαλλικός πολυσχιδής όμιλος Vivendi έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Telecom Italia και “έχτισε” πρόσφατα μεγάλη μετοχική θέση και στην Mediaset του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Mustier, άλλωστε, διέψευσε εμμέσως πλην σαφώς και τις φήμες ότι η  δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 13 δισ. ευρώ της Unicredit θα χρησιμοποιηθεί ως “Δούρειος Ιππος” για να αποκτήσει η γαλλική Societe Generale τον έλεγχο της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας. “Το σχέδιο αναδιάρθρωσής μας προβλέπει αυτόνομη ανάπτυξη, δεν θα το μετατρέψουμε σε κάτι διαφορετικό..”, κατέληξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*