Εισοδηματικές ανισότητες και κλιματική αλλαγή οι βασικοί κίνδυνοι για την επόμενη δεκαετία

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων, η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική πόλωση, η αυξανόμενη εξάρτηση από το Διαδίκτυο και η γήρανση του πληθυσμού είναι οι πέντε “εστίες κινδύνου” που θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις για την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με την έκθεση Global Risks Report 2017 που κατάρτισε το Παγκόσμιο Οικονομκό Φόρουμ (WEF) σε συνεργασία με τη Zurich Insurance και τη Marsh & McLennan. Η έκθεση, που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ετήσιας Συνόδου του WEF στο Νταβός της Ελβετίας σκοπεύει να δώσει τον τόνο των συζητήσεων στο γνωστό ελβετικό θέρετρο, όπου -όπως κάθε χρόνο- θα δώσουν το παρόν εξέχοντες εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ, όπως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba Τζακ Μα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς κ.α.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, οι εισοδηματικές ανισότητες και η πόλωση στις κοινωνίες προκάλεσαν μείζονος σημασίες πολιτικές αλλαγές φέτος (Brexit, εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ) και μπορούν να εντείνουν τους κινδύνους για το 2017 εάν δεν ληφθούν επειγόντως πρωτοβουλίες, όπως π.χ. η λήψη μέτρων για δικαιότερη κατανομή των καρπών της οικονομικής ανάπτυξης.

Η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι μεγάλες φυσικές καταστροφές και οι κρίσεις νερού αξιολογήθηκαν ως παράγοντες υψηλού κινδύνου, με υψηλή πιθανότητα να συμβούν. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αναφορικά με την επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή απειλείται από τις πολιτικές ανακατατάξεις και στις δυο όχθες του Ατλαντικού, αναφέρεται στην έκθεση του WEF.

“Απαιτείται επειγοντως δράση από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής για να ξεπεραστούν οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές και να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε κρίσιμες προκλήσεις”, σχολίασε η Margareta Drzeniek-Hanouz, υπεύθυνη του τμήματος διεθνούς ανταγωνιστικότητας κα κινδύνων του WEF. “Η δυναμική που αναπτύχθηκε το 2016 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δείχνει ότι αυτό είναι δυνατό και δημιουργεί ελπίδα ότι η συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση άλλων κινδύνων είναι εφικτή”.

Το WEF επισημαίνει επίσης ότι οι κοινωνίες δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της τεχνολογικής αλλαγής, τονίζοντας οτι η χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα δυνητικά οφέλη, αλλά και τις μεγαλύτερες παρενέργειες για πολλές κατηγορίες εργαζομένων. “Ζούμε σε εποχές διαταραχών όπου η τεχνολογική πρόοδος γεννά προκλήσεις”, είπε η Cecilia Reyes, επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων της Zurich Insurance. “Χωρίς ισχυρή διακυβέρνηση και εκ νέου κατάρτιση των εργαζομένων, η τεχνολογία θα εξαφανίσει περισσότερες θέσεις εργασίες από όσες δημιουργεί. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να παρέχουν τα ίδια επίπεδα κοινωνικής προστασίας όπως στο παρελθόν και το αντισυστημικό αφήγημα κερδίζει έδαφος, με νέους πολιτικούς ηγέτες να κατηγορούν την παγκοσμιοποίηση για τις συνθήκες αυτές…Απαιτείται συνεργασία για να αποτραπεί η κοινωνική αναταραχή”, κατέληξε η κ. Reyes.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*