ΕΠΥ: Αυξημένη εποπτεία και ενιαίους συντελεστές φορολογίας συστήνει η EIOPA

Του Νίκου Σακελλαρίου

Αυξημένα εμφανίζονται τα ενδεχόμενα αύξησης τιμολογίων σε ΕΠΥ στην Ελλάδα μετά τις εισηγήσεις της κεντρικής εποπτικής αρχής ευρωπαϊκών ασφαλιστικών αγορών και ταμείων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν κατατεθεί προτάσεις για εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών και των δεικτών κεφαλαιακών υπερπληρώσεων στα ίδια επίπεδα για όλες τις ασφαλιστικές αγορές ανά την Ευρώπη, προκειμένου να σταματήσει η αναζήτηση εδρών με χαμηλότερη φορολόγηση.

Επιπλέον για όλο το διάστημα 2015-2016 η EIOPA έχει ζητήσει από τις εθνικές εποπτικές αρχές να ασκούν ιδιαίτερα αυστηρή εποπτεία τόσο για τις κεφαλαιακές πληρότητες των μητρικών εταιρειών όσο και για τις ποιοτικές διαδικασίες παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη.

Τα διάφορα φαινόμενα κεφαλαιακής ανεπάρκειας και αφερεγγυότητας που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια σε ΕΠΥ στα ευρωπαϊκά κράτη και οι σημαντικές τους παρενέργειες οδήγησαν την EIOPA να περάσει αρκετές φορές μέσα στο 2016 οδηγίες προς τις  ασφαλιστικές εποπτικές αρχές τα μηνύματα της αυστηρής πειθαρχίας στις κεφαλαιακές ανάγκες των εταιρειών τόσο στις έδρες τους όσο και στις περιφερειακές διευθύνσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ).

Το φαινόμενο της φθηνής τιμολόγησης δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό, και αποτελεί πλέον αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν με κανονικά υποκαταστήματα στις ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή νομοθεσία (περί ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων) επιτρέπει τη λειτουργία των ΕΠΥ στις διάφορες χώρες αφήνοντας την κεφαλαιακή εποπτεία μόνο για την έδρα της εταιρείας.

Οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με τις ΕΠΥ να τιμολογούν ιδιαίτερα χαμηλά, οδήγησαν έναν πολύ σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων στην Ελλάδα να στραφούν προς τις εταιρείες αυτές, με ελάχιστα ασφάλιστρα. Με τη μείωση των ασφαλίστρων κατά 40% περίπου τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης, πλέον οι διαφορές είναι μικρότερες αλλά και πάλι πολλές. Οι ΕΠΥ έχουν μικρότερες (έως και ανύπαρκτες) αποθεματοποιήσεις σε σχέση με τις εταιρείες, ελάχιστα λειτουργικά έξοδα και υψηλότερα τεχνικά αποτελέσματα, ενώ εκμεταλλεύονται και τις διαφορές στους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*