Σκάνδαλο VW: Οι αποζημιώσεις, οι πιέσεις και οι αγωγές των Γερμανών

της Ελενας Ερμείδου

Να αποζημιωθούν οι πελάτες της Volkswagen A.G. σε όλη την Ευρώπη για το σκάνδαλο με τις εκπομπές των καυσαερίων ζητά η γερμανική ένωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών myRight, καταθέτοντας αγωγή στην VW ως μέσο πίεσης. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης έχει υποσχεθεί αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων σε κατόχους πετρελαιοκίνητων οχημάτων Volkswagen (VW) στις ΗΠΑ, αλλά έχει μέχρι στιγμής απορρίψει αποζημιώσεις ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ προς τους κατόχους οχημάτων στην Ευρώπη, καθώς το ισχύοννομικό καθεστώς αποδυναμώνει τις προσπάθειες των πελατών να δικαιωθούν.

Αντ’ αυτού η VW βρίσκεται στην διαδικασία απομάκρυνσης του παρανόμου λογισμικού, επιμένοντας ότι καμία απώλεια δεν θα υπάρχει στους κατόχους των οχημάτων αυτών, αν επισκευαστεί το κομμάτι αυτό του λογισμικού. Με αυτά τα δεδομένα, η VW ελπίζει να κλείσει την υπόθεση και το λογισμικό να έχει επιδιορθωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η MyRight, η οποία στην ιστοσελίδα της έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 κατόχους VW κατηγορεί την αυτοκινητοβιομηχανία για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για την πώληση οχημάτων με απαγορευμένο λογισμικό βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.

Η αγωγή που υπέβαλλε η myRight προς της VW αξιώνει την αγορά των οχημάτων από την αυτοκινητοβιομηχανία στην αρχική τιμή.

Από την πλευρά της η εδρεύουσα στο Wolfsburg της Γερμανίας Volkswagen, ανακοίνωσε ότι το λογισμικό που έχει τοποθετηθεί στον κινητήρα των οχημάτων με κωδικό EA 189 δεν παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αρνούμενη να σχολιάσει την δικογραφία της myRight στις 3 Ιανουαρίου 2017.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*