Τα πρώτα δείγματα των τιμών στα αντασφάλιστρα από τη 1η Ιανουαρίου 2017

της Ελενας Ερμείδου

Πτώση 5,7% κατέγραψαν οι τιμές στα αντασφάλιστρα του κλάδου περιουσίας και καταστροφών τη 1η Ιανουαρίου 2017 κατά την περίοδο των ανανεώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου έτους παρατηρείται μία επιβράδυνση της πτώσης των τιμών σύμφωνα με την JLT Re.

Οι τιμές στα αντασφάλιστρα πέφτουν τα τελευταία χρόνια καθώς οι παραδοσιακοί αντασφαλιστές έχουν έλθει αντιμέτωποι με συνθήκες έντονου ανταγωνισμού λόγω της εισόδου των νέων παικτών στην αγορά και των νέων προϊόντων όπως είναι τα ομόλογα των καταστροφών τα οποία προσφέρουν αρκετά καλές αποδόσεις συγκριτικά με άλλα επενδυτικά προϊόντα που διατίθενται στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές.

Υπάρχουν επίσης αρκετές αγορές που ήδη η ασφαλιστική διείσδυση είναι υψηλή και αυτό ασκεί ισχυρές πιέσεις στις τιμές.

Σύμφωνα με το τμήμα αναλύσεων της  JLT Re οι τιμές στο κλάδο περιουσίας – καταστροφών είναι σήμερα 33% χαμηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα τιμών του 2013 και πλησιάζουν τα χαμηλά του 1990 .

Είναι πλέον ξεκάθαρο σημειώνει η JLT Re ότι για ορισμένες κατηγορίες ασφάλισης οι μειώσεις των τιμών θα είναι περιορισμένες, οι τιμές είναι πλησίον των επιπέδων όπου οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι χαμηλότερες του κόστους κεφαλαίων.

Οι τιμές στα αντασφάλιστρα των ανωτέρων κλάδων σύμφωνα με την JLT Re σημείωσαν πτώση 8,2% τον Ιανουάριου του 2016 κατά τις ανανεώσεις των συμβάσεων, 11% το 2015 και 12% το 2014.

Οι τιμές σε άλλες κατηγορίες όπως είναι η υγεία παρέμειναν σε σταθερά περίπου με μία ελαφρά πτώση την 1η Ιανουαρίου 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*