meeting, ασφαλιστική, στατιστική

Αύξηση του δείκτη ζημιών για πρώτη φορά από το 2008

Μετακίνηση του ανάγλυφου της ασφαλιστικής αγοράς από το 2011 έως το 2015 διαπιστώνει η νέα μελέτη των χρηματοοικονομικών αριθμοδεικτών της ΕΑΕΕ. Η «Επισκόπηση με αριθμοδείκτες 2015» παρακολουθεί την οικονομική πορεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ενσωματώνοντας τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα και χρησιμοποιώντας τους κυριότερους, θεωρητικά θεμελιωμένους, αριθμοδείκτες.

Πηγή των στοιχείων της έρευνας είναι οι δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.

Οι αριθμοδείκτες υπολογίστηκαν για το σύνολο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και για τις ομάδες αυτών με βάση τη δραστηριότητα (Ζημιών, Ζωής, Μικτές), αλλά και με βάση τη μορφή εγκατάστασης (Ανώνυμη ασφαλιστική εταιρία, Υποκατάστημα αλλοδαπής ασφαλιστικής επιχείρησης και Πανελλαδικός αλληλασφαλιστικός συνεταιρισμός).

Οι σημαντικότεροι αριθμοδείκτες για το σύνολο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανά θεωρητικό θεματικό πεδίο που εξετάστηκε φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Δίπλα τους απεικονίζονται οι αντίστοιχες τιμές από την πλέον πρόσφατη μέχρι και την οικονομική χρήση του 2012.

Μελετώντας τα αναλυτικότερα στοιχεία κάθε έτους διαδοχικά, διαπιστώνεται ότι το κόστος πρόσκτησης εργασιών έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο 14,5%, αφού είχε αυξηθεί μέχρι το 15,4% το 2013.

Το ποσοστό χρεωστών ασφαλίστρων προς την παραγωγή ασφαλίστρων συνέχισε την καθοδική του πορεία, φτάνοντας στο 11,1%. Το 2010 και το 2012 είχε πάρει τιμές γύρω στο 19%.

Το 2015 χαρακτηρίστηκε από την αναστροφή της πορείας μείωσης του δείκτη ζημιών (αύξηση από 34,6% στο 35,6%) των ασφαλίσεων κατά Ζημιών. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αύξηση του δείκτη ζημιών από το 2008, όταν η παρούσα μελέτη ξεκίνησε να εκδίδεται.

Επίσης, οι προβλέψεις των εκκρεμών αποζημιώσεων συνέχισαν να αυξάνουν ως ποσοστό επί της παραγωγής ασφαλίστρων, φθάνοντας στο 91,8%.

Τέλος, το περιθώριο τεχνικού κέρδους μειώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, φθάνοντας στο 29,8% το 2015 (έναντι 36,3% το 2014). Έτσι, επέστρεψε στις τιμές που έπαιρνε κατά την τριετία 2009-2011.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη της ΕΑΕΕ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*