Τι καταθέτει η RMS για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο

της Ελενας Ερμείδου

Ειδικοί επί των τρομοκρατικών συμβάντων υποστηρίζουν ότι περιστατικά σαν αυτό που συνέβη προχτές στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στον περίγυρο της Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, μεταξύ των οδών Kurfüstendamm,Tauentzienstrasse, και Budapester Strasse, σημείο μνήμης για τους γερμανούς είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν.

Μέσω του πρακτορείου Amaq, χτες Τρίτη 20 Δεκεμβρίου το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Dr Gordon Woo, της Risk  Management Solutions Inc ειδικός στα  μοντέλα καταστροφών εξηγεί ότι οι τρομοκράτες αντιγράφουν τις επιτυχημένες επιθέσεις του παρελθόντος αναφέροντας την επίθεση την Ημέρα της Βαστίλης στην Νίκαια της Γαλλίας τον περασμένο Ιούλιο, όπου απώλεσαν την ζωή τους 86 άνθρωποι.

Ο Dr Gordon Woo σε δήλωση του τονίζει ότι «ο τρόπος ενός εμβόλιμου φορτηγού φέρεται αποτελεσματικός στους τρομοκράτες για αυτό και δυστυχώς φαίνεται ότι θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα».

…και συνεχίζει, λέγοντας ότι «οι σωματικές βλάβες από τέτοιου είδους επιθέσεις είναι λιγότερες από ότι να εκραγεί μία βόμβα», ωστόσο οι επιθέσεις αυτές έχουν στόχο να αυξήσουν τα επίπεδα του «δημοσίου φόβου» και τα γεγονότα να πάρουν μεγαλύτερη δημοσιότητα». Ο ίδιος, συμπληρώνει ότι «οι τρομοκράτες προσαρμόζονται ταχέως στις μεταβαλλόμενες συνθήκες των μέτρων ασφαλείας, ακολουθώντας το μονοπάτι το οποίο έχει την μικρότερη αντίσταση και του εντυπωσιασμού κατά κάποιον τρόπο».

«Βλέπουμε» διευκρινίζει «ότι χρησιμοποιούν φορτηγά αντί για όπλα. Το να αποκτήσουν εκρηκτικές ύλες για να φτιάξουν βόμβες είναι δύσκολο. Είναι ευκολότερο να νοικιάσουν ένα φορτηγό και να το χρησιμοποιήσουμε εμβόλιμα».

« Είναι μία μέθοδος που δεν έχουμε δει στο παρελθόν. Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα του δράστη, και αν έχει ποινικό ιστορικό, όπως πολλοί τρομοκράτες που υπάρχουν στην Ευρώπη. Αλλά είναι το πιθανότερο, όπως πολλοί άλλοι τρομοκράτες στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την RMS,  ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων και των αγορών της είχε επισημανθεί από το State Department των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο.

Στην Γερμανία αναφέρει η RMS πραγματοποιούνται περί τις 2.500 Χριστουγεννιάτικες αγορές οι οποίες αντιμετώπισαν μικρής κλίμακας τρομοκρατικά χτυπήματα. Στην πλειοψηφία τους ήταν ένοπλοι οι οποίοι έκαναν επιθέσεις στο κοινό»

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*