Reuters: Την Generali France… καλοβλέπει η Allianz

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σε διαπραγματεύσεις με την Generali βρίσκεται η Allianz, με αντικείμενο την εξαγορά των δραστηριοτήτων του ιταλικού ασφαλιστικού ομίλου στη Γαλλία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα στελέχη της Allianz δεν είναι βέβαια αν η συναλλαγή -εφόσον ολοκληρωθεί- θα εγκριθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Οι εκπρόσωποι της Allianz και της Generali αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. H Γαλλία συνεισφέρει περί το 15% των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων της Generali, κάτι που την καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τον όμιλο, μετά την Ιταλία και τη Γερμανία. Τυχόν εξαγορά της Generali France από την Allianz θα προσέθετε ασφάλιστρα ύψους άνω των 11 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο των Γερμανών, που θα πλησίαζαν έτσι τις τρεις κορυφαίες ασφαλιστικές της Γαλλίας (AXA, CNP Assurances, Groupama).

Το δημοσίευμα του Reuters πυροδότησε άνοδο 5,2% στη μετοχή της Generali στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Μικρότερη άνοδο 0,5% σημείωσε η μετοχή της Allianz στη Φρανκφούρτη. «Αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό την πιθανή πώληση της γαλλικής μονάδας της Generali, καθώς η Genrali είναι εκ των κορυφαίων παικτών στην εν λόγω αγορά και μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα απαιτητικό σχέδιο αναδιάρθρωσης», σχολίασε ο Gianluca Ferrari, αναλυτής της  Mediobanca. «Εγείρονται επίσης θέματα ανταγωνισμού για την Allianz, που επίσης έχει σημαντική παρουσία στη Γαλλία». Άλλο στέλεχος με γνώση της κατάστασης, εξάλλου, υποστήριξε στο Reuters ότι η Generali δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη Γαλλία.

Οι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι αγωνίζονται να επιτύχουν αύξηση της κερδοφορίας τους, καθώς οι αποδόσεις των επενδύσεων κινούνται πτωτικών, ενώ ο ανταγωνισμός συμπιέζει τις τιμές των ασφαλίστρων. Η Generali δήλωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να επανεξετάσει την διεθνή της παρουσία και να εξέλθει από τις λιγότερο κερδοφόρες δραστηριότητές της προκειμένου να ενισχύσει την αποδοτικότητά της. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει να αποκομίσει 1 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και να περικόψει το λειτουργικό κόστος στις ώριμες αγορές κατά 200 εκατ. ευρώ έως το 2019.

Αν και το σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων δεν περιλαμβάνει τη γαλλική θυγατρική, εντούτοις ένα τέτοιο deal θα ενίσχυσε σημαντικά τον δείκτη φερεγγυότητας κατά Solvency II της Generali, δήλωσε ο Giuseppe Mapelli, αναλυτής της Equita Sim. Η Generali France, που απασχολεί 7.600 εργαζομένους, έχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 5% τόσο στις ασφάλειες ζωής όσο και στις γενικές ασφάλειες. Η Allianz είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παίκτης στις γενικές ασφάλειες στη Γαλλία και ο όγδοος μεγαλύτερος στις ασφάλειες ζωής και υγείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Oliver Baete έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτός σε εξαγορές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου για αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 5% ετησίως -κατά μέσο όρο- έως το 2018. Η εταιρεία έχει προθεσμία έως το τέλος του έτους να χρησιμοποιήσει τα 2,5 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για εξαγορές, ειδάλλως θα πρέπει να τα επιστρέψει στους μετόχους μέσω εξαγοράς ιδίων μετοχών.

Σε πρόσφατη επενδυτική ημερίδα η Allianz είπε ότι «παραμένει εξαιρετικά συγκρατημένη όσον αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις», καθώς εκτιμά ότι τα ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία δεν προσφέρονται στις σωστές τιμές. Ξεκαθάρισε όμως ότι θα ήταν έτοιμη να καταβάλει premium, ακόμα και μεγάλο, σε περίπτωση που μέσω του δυνητικού deal η εταΙρεία θα έκλεινε κάποιο σημαντικό κενό στη γεωγραφική της παρουσία ή αποκτούσε κυριαρχικό ρόλο σε κάποια από τις αγορές πρώτης γραμμής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*