Ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της EIOPA (2016 EIOPA Stress Test) – Δημοσίευση έκθεσης

Στις 15 Δεκεμβρίου 2016 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (European Insurance and Occupational Pensions Authority – EIOPA) δημοσίευσε τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (2016 EIOPA Stress Test).

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκτίμηση της αντοχής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε ακραία σενάρια μεταβολής των παραμέτρων αγοράς και χαμηλών επιτοκίων και η αναγνώριση των επιπτώσεών τους κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του πλαισίου Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II).

Η άσκηση διενεργήθηκε σε ατομικό επίπεδο με στοιχεία 1.1.2016 και περιελάμβανε δύο σενάρια: το σενάριο χαμηλών επιτοκίων και ακραίων καταστάσεων στις αγορές (Double-hit) και το σενάριο χαμηλών επιτοκίων (Low-for-Long).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετείχαν 236 επιχειρήσεις από 30 χώρες, αντιπροσωπεύοντας το 77% των συνολικών τεχνικών προβλέψεων (εξαιρουμένων των τεχνικών προβλέψεων υγείας και συνδεδεμένων με επενδύσεις).

Από την ελληνική ασφαλιστική αγορά συμμετείχαν 8 ασφαλιστικές εταιρίες, καλύπτοντας το 88% των τεχνικών προβλέψεων ζωής (εξαιρουμένων τεχνικών προβλέψεων υγείας και συνδεδεμένων με επενδύσεις).

Η έκθεση στην αγγλική γλώσσα με τα λεπτομερή αποτελέσματα είναι διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο της EIOPA.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*