Σύγκλιση απόψεων για το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ μεταξύ ασφαλιστικών και εργαζομένων

Έκτακτο ΔΣ του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12.00, προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια κοινή συμφωνία σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων εργαζομένων και εργοδοτών σε ό,τι αφορά το Επαγγελματικό Ταμείο.

Ύστερα από μια διαμάχη που διάρκεσε περίπου 1,5 χρόνο, οι δύο πλευρές, ακολουθώντας ψύχραιμες και συναινετικές προσεγγίσεις, κατέληξαν σε μια κοινή συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει αμοιβαίες προσεγγίσεις που ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες (εκπροσωπούνται από την ΕΑΕΕ) υιοθέτησαν μια προσέγγιση που αφορά σύνθετο υπολογισμό εισφορών βάσει παραγωγής, προϊόντων αλλά και επί της  μισθοδοσίας, ενώ οι εργαζόμενοι (εκπροσωπούνται από την ΟΑΣΕ) διαφαίνεται ότι έχουν δεχθεί τη συμμετοχή των εργοδοτών στη λήψη και στον έλεγχο των επενδυτικών αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κορύφωση της διένεξης, το καλοκαίρι 2016, η ΕΑΕΕ είχε κινηθεί για τη δημιουργία δικού της Επαγγελματικού Ταμείου. Μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία των δύο πλευρών η ΕΑΕΕ δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία του Ταμείου, μοιάζει δε να δικαιώνεται η θέση του IW όταν καλούσε και  τις δύο πλευρές να κάνουν «ένα βήμα πίσω» προκειμένου να βρεθεί λύση στο κρίσιμο πρόβλημα του Επικουρικού Ταμείου.

Ν. Σακ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*