Όμιλος ICAP λογότυπο

ICAP: Περιορίστηκαν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

Η αστάθεια και αβεβαιότητα στην εγχώρια οικονομία, η έλλειψη χρηματοδότησης και οι διαρθρωτικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (αναδρομική έκτακτη εισφορά στις μονάδες παραγωγής Η/Ε από ΑΠΕ, αναστολή αδειοδότησης Φ/Β σταθμών, αναπροσαρμογή τιμών πώλησης κλπ.) περιόρισαν δραστικά τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, με αποτέλεσμα η αγορά των συστημάτων ΑΠΕ να συρρικνωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια.

Τα παραπάνω επισημαίνονται στην κλαδική μελέτη που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group AE και στην οποία διερευνάται η εξέλιξη του κλάδου των Προμηθευτών Συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στην Ελλάδα λειτούργησε μεγάλος αριθμός εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή, μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η πλειονότητα των οποίων ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια.

Στον τομέα της αιολικής ενέργειας, ο αριθμός των προμηθευτών ανεμογεννητριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα παραμένει μικρός. Ειδικότερα, οι εταιρείες που κατασκευάζουν ή και εκμεταλλεύονται τα αιολικά πάρκα είτε εισάγουν απευθείας από οίκους του εξωτερικού τις ανεμογεννήτριες είτε πραγματοποιούν την αγορά τους από εγχώριες θυγατρικές ή υποκαταστήματα των ξένων ομίλων.

Ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρουσίασε δυναμική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.Προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για τον απαραίτητο εξοπλισμό, παρατηρήθηκε δυναμική αύξηση του αριθμού των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια φωτοβολταϊκών συστημάτων, ιδιαίτερα το χρονικό διάστημα 2010-2013.

Διαβάστε περισσότερα στο αρχείο ICAP_PR_System Suppliers_Dec2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*