Nέο σύστημα συντάξεων για τις νέες γενιές

Την εισαγωγή στοιχείων του κεφλαιοποιητικού σύστήματος πρότειναν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ενωση Αναλογιστών με τίτλο “το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα του σήμερα”  οι καθηγητές Μιλτιάδης Νεκτάριος (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Πλάτων Τήνιος (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Γιώργος Συμεωνίδης (Υποψήφιος Διδάκτωρ).

Οι τρεις βασικοί αξονες του συστήματος είναι:

  • Ενα αναδιανεμητικό σύστημα κύριων συντάξεων με καθορισμένες εισφορές και ατομικούς λογιαριασμούς νοητής κεφαλαιιοποίησης, όπου οι ασφαλιστικές εισφορές θα διαμορφώνονται στο 10% του εισοδήματος.
  • Ενας νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων πλήρως κεφαλαιοποιητικο όπου οι εισφορές θα ανέρχονται στο 6%. Κάθε ασφαλισμένος θα έχει έναν ατομικό λογαριασμό στον οποίον θα συγκεντρώνεται το ασφαλιστικό κεφάλαιο
  • Οσοι με δική τους επιλογή δεν ενταχθούν στο επικουρικό ταμείο, θα υποχρεούνται να συμμετέχουν σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, ΤΕΑ, οι εισφορές του οποίου θα διαμορφώνονται στο 4%.

Το σημερινό σύστημα σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο εξασφαλίζει, στον μέσο εργαζόμενο που καταβάλλει εισφορές 26% επί 35 χρόνια, μέγιστο ποσοστό αναπλήρωσης 55%, το προτεινόμενο σύστημα, με εισφορές 10%  στο αναδιανεμητικό και 6% στο κεφαλαιοποιητικό θα μπορούσε να εξασφαλίσει το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος επιλέξει το ΤΕΑ, το ποσοστό αναπλήρωσης δύνανται να φτάσει και το 75%.

Ελ Ερμ

 Διαβάστε την παρουσίαση:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*