Αllianz, logo, λογότυπο, σημαίες

Θυγατρική επενδυτική στην Κίνα ιδρύει η Allianz

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Θυγατρική εταιρεία ιδρύει στην Κίνα η Allianz, με βασικό στόχο την δημιουργία hedge funds που θα συγκεντρώνουν κεφάλαια εύπορων Κινέζων για επενδύσεις στο εξωτερικό, καθώς αναμένεται ότι το Πεκίνο θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών να ανακοπούν οι εκροές κεφαλαίων από τη χώρα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός, που τυγχάνει και τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού στον κόσμο (με υπό διαχείριση κεφάλαια 2,2 τρισ. δολαρίων  συμπεριλαμβανομένης και της  PIMCO)  ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση για την άδεια Qualified Domestic Limited Partnership (QDLP), που θα της επιτρέψει να αντλήσει κεφάλαια από την Κίνα και να τα επενδύει στο εξωτερικό.

Η Allianz επιδιώκει να αξιοποιήσει την ζήτηση από Κινέζους επενδυτές για τοποθετήσεις στο εξωτερικό, που έχει ενταθεί λόγω και της διολίσθησης του γιουάν. Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις ροές κεφαλαίων για να αμβλυνθεί η πίεση στο νόμισμα. Η άδεια QDLP επιτρέπει στους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων να αντλήσουν κεφάλαια (στο πλαίσιο συγκεκριμένης ποσόστωσης) από Κινέζους επενδυτές με υψηλή οικονομική επιφάνεια. Η χορήγηση νέων αδειών ανεστάλη φέτος λόγω των κινεζικών capital controls,  όμως η Allianz “ποντάρει” σε άρση των σχετικών περιορισμών το επόμενο έτος.

Εκπρόσωπος της Allianz επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ίδρυσης θυγατρικής (με έδρα τη Σαγκάη).  Πολλές επενδυτικές εταιρείες από το εξωτερικό, όπως η  βρετανική Aberdeen Asset Management και τα αμερικανικά hedge funds Bridgewater Associates και Vanguard ίδρυσαν πρόσφατα ανεξάρτητες θυγατρικές στην Κίνα, καθώς το Πεκίνο  απελευθερώνει βαθμιαία τον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη χώρα. Προηγουμένως, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι που επιθυμούσαν να διανείμουν τα προϊόντα τους στην Κίνα υποχρεούνταν να δραστηριοποιούνται μέσω κοινοπραξιών με κινεζικές εταιρείες (όπου οι ξένοι κατείχαν μειοψηφικό μερίδιο), όμως η κυβέρνηση “χαλαρώνει τα λουριά”.

Η Allianz διαθέτει ήδη μια κοινοπραξία διαχείρισης κεφαλαίων στην Κίνα, την  GTJA Allianz,  όμως ο τοπικός της εταίρος, η Guotai Junan Securities, ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα έβγαζε στο σφυρί το μερίδιο 51% που κατείχε στην κοινοπραξία. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα QDLP ξεκίνησε το 2012 και ο πρώτος γύρος των αδειών δόθηκε το 2013. Η BlackRock έγινε πέρυσι η πρώτη από τους παγκόσμιους κολοσούς διαχείρισης ενεργητικού που απέκτησε την πολυπόθητη άδεια, μπαίνοντας σε ένα κλειστό κλαμπ που περιλαμβάνει εταιρείες όπως την Man Group και την Och-Ziff Capital Management.

Ο κλάδος διαχείρισης ενεργητικού στην Κίνα γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχουν περί τις 7.800 ιδιωτικές επενδυτικές εταιρίες που διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 361 δισ. δολαρίων. Πολλοί εύποροι Κινέζοι, ωστόσο, επιθυμούν να μειώσουν την έκθεσή τους στο γιουάν που εξασθενεί μέσω τοποθετήσεων στο εξωτερικό. Η Boston Consulting Group,  το ποσοστό του πλούτου Κινέζου ιδιωτών που θα επενδυθεί εκτός συνόρων θα αυξηθεί από 4,8% του συνόλου φέτος στο 9,4% (13 τρισ. γιουάν ή 1,9 τρισ. δολάρια) έως το 2020.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*