Generali: Επανεξετάζει την παρουσία της σε χώρες του εξωτερικού

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σχέδιο εξοικονόμησης τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ εξερχόμενη από ξένες αγορές που δεν κρίνει ελκυστικές ανακοίνωσε ο ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος  Generali, με προφανή στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας και της κεφαλαιακής της βάσης.

Περιγράφοντας τους βασικούς στόχους της Generali έως το 2018, ο διευθύνων σύμβουλος Philippe Donnet αποκάλυψε ότι η εταιρεία “επανεξετάζει την παρουσία της σε 13-15 χώρες του εξωτερικού” και σκοπεύει να μειώσει τα λειτουργικά κόστη στις ανεπτυγμένες αγορές όπου δραστηριοποιείται κατά 200 εκατ. ευρώ την περίοδο 2016-2019.

Η Generali, που αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τις αγορές της Ιταλίας, της Γαλλία και της Γερμανίας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις χώρες που σκέφτεται να “εγκαταλείψει”, με τους αναλυτές να βάζουν στην “λίστα” τις χώρες της Νότιας Αμερικής και του Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο).

Η εταιρεία διέψευσε επίσης τις φήμες για 8.000 απολύσεις εκτός Ιταλίας, αν και ο κ. Donnet δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του εργατικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια δια της φυσικής φθοράς. Η Generali απασχολεί περί τους 76.000 εργαζομένους. Ο κ. Donnet υπογράμμισε ότι o όμιλος στοχεύει σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 15% έως το 2019. “Επιδιώκουμε ηγετική παρουσία σε επιλεγμένες αγορές, όχι με βάση το μέγεθος, αλλά την κερδοφορία”, είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε επίσης ότι  η ανάπτυξη μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν αποτελεί προτεραιότητα στην παρούσα φάση, ωστόσο η εταιρεία είναι ανοιχτή να επανεπενδύσει το 1 δισ. ευρώ που θα εξοικονομήσει από την σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση εάν εμφανιστεί μια μεγάλη ευκαιρία.

Η Generali δεν αποκάλυψε τον στόχο της για τον δείκτη φερεγγυότητας κατά Solvency II, σημείωσε όμως ότι σκοπεύει να αλλάξει το προϊόντικό της μείγμα στον κλάδο ζωής, εστιάζοντας περισσότερο σε προϊόντα που δεσμεύουν λιγότερα κεφάλαια (όπως π.χ. τα unit-linked). Επανέλαβε τέλος τον στόχο να παράγει ρευστότητα άνω των 7 δισ. ευρώ έως το 2018 και να καταβάλει πάνω από 5 δισ, ευρώ σε μερίσματα κατά την ίδια περίοδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*