Βραδινή συνάντηση Ξανθού-Θεσμών

Βράδυ Κυριακής έμελλε να πραγματοποιηθεί τελικά το εξ αναβολής ραντεβού της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των δανειστών (εδώ).

Έτσι, αργά το βράδυ ο Ανδρέας Ξανθός, μαζί με τον Παύλο Πολάκη, πέρασαν τις πύλες του κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των εκπροσώπων των Θεσμών με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τα τεχνικά κλιμάκια. Οι δύο πλευρές επρόκειτο να συναντηθούν την περασμένη Τετάρτη, αλλά το ραντεβού αναβλήθηκε αιφνιδίως  (εδώ). Έκτοτε αναζητείτο η κατάλληλη μέρα και ώρα για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, καθώς ο Ανδρέας Ξανθός χρειάστηκε να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για μια σειρά επαφών με κοινοτικούς αξιωματούχους, ενώ αύριο Δευτέρα και την Τρίτη ο μεταβαίνει στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογο του, Δρ. Γ. Παμπορίδη.

Κατέστη, λοιπόν, σαφές πως το ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών θα μπορούσε να γίνει μόνο Κυριακή. Μάλιστα, αρχικά το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 7 το απόγευμα, αλλά οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά μετέφεραν τη συνάντηση για μετά τις 10 το βράδυ. Υπήρξε ακόμη μια καθυστέρηση έως ότου βρεθούν οι δύο πλευρές στην ίδια αίθουσα και η συνάντηση διήρκεσε έως τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων Αριστοτέλους και Θεσμών, με επικεφαλής τον G. Carone, βρίσκεται ο μόνιμος “βραχνάς” στο χώρο της Υγείας, οι δαπάνες, με πρώτη και… περιπλοκότερη τη δαπάνη του Φαρμάκου. Βέβαια, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, όπως και η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου (νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ), αλλά και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Άλλωστε, σε αυτό το γύρο των συναντήσεων ο κος Carone δεν έμεινε μόνο στις συναντήσεις στο κεντρικό ξενοδοχείο με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά επισκέφθηκε την κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού, επαφή που αναμένεται να επαναληφθεί, πιθανόν εντός της εβδομάδας, με επίσκεψη στο χώρο όπου διενεργείται η εκκαθάριση των δαπανών όλων των παρόχων στον Ασπρόπυργο.

Πάντως, το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί να καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση μέτρων, που ήδη έχουν δρομολογηθεί και τα οποία διασφαλίζουν την τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας, χωρίς να παραλείπουν την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού. Μεταξύ των μνημονιακών δεσμεύσεων της Αριστοτέλους και η μείωση του clawback κατά 30% το 2017 και 2018 και η επίτευξη αύξησης στη διείσδυση των γενοσήμων.
Η ατζέντα των εκπροσώπων των δανειστών για την Κυριακή ήταν γεμάτη, με διαδοχικές συναντήσεις από το πρωί, ενώ η τρέχουσα αποστολή στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη. Οι διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως έως το Euro Working Group  της 29ης Νοεμβρίου, ώστε να καταστεί εφικτή μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*