Ελάχιστες οι πρωτασφαλίσεις τον Οκτώβριο στο σύνολο των κλάδων

του Νίκου Σακελλαρίου

Δύσκολο παραμένει το δ’ τρίμηνο  του 2016 για την ασφαλιστική αγορά. Αιτία η συσσώρευση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κατά τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, ενώ ο Δεκέμβριος παραμένει πάντα και για του ελεύθερους επαγγελματίες ένας δύσκολος μήνας. Αν, και δεν έχουν βγει ακόμη επίσημα στοιχεία από την ΕΑΕΕ για τον Οκτώβριο, οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για  σημαντική μείωση στις πρωτασφαλίσεις, ενώ ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου καταγράφει την «συνηθισμένη»  υποχώρηση παραγωγής κατά 10-12% όπως το προηγούμενο διάστημα.

Στον κλάδο ζωής, στοιχεία που έχουμε από μεγάλα υποκαταστήματα ασφαλιστικών εταιρειών δείχνουν ότι έχει μειωθεί και εκεί το κύμα των νέων ασφαλισμένων στον κλάδο υγείας,  ενώ πλέον δυσκολεύουν και οι ανανεώσεις συμβολαίων.

Αν συνεχιστεί  η έλλειψη ρευστότητας  και η μείωση παραγωγής τον Νοέμβριο , τότε αρκετοί επαγγελματίες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στις εταιρείες αλλά και με την κάλυψη παγίων εξόδων.

Σε ότι  αφορά τις συνεργασίες, οι εταιρείες δίνουν μάχη αφ’ ενός να κρατήσουν τους παλαιούς συνεργάτες τους  και σε αρκετές περιπτώσεις αυξάνουν προμήθειες και μειώνουν δικαιώματα επί συμβολαίων.  Πλέον η μέση προμήθεια στην αγορά ξεπερνά το 20% (στο σύνολο των εταιρειών)  αλλά αυτές απλώς αρκούν για να καλυφθούν  οι  στόχοι και να βρεθούν οι εταιρείες στο break even, δηλαδή ούτε κέρδη ούτε ζημίες.

Σε ότι αφορά τις εμπορικές και βιομηχανικές ασφαλίσεις,  τον Οκτώβριο η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη αφού η πίτα της αγοράς είναι συγκεκριμένη, όπως και οι ασφαλιστικές  και απλώς οι εταιρείες κάνουν διαπραγματεύσεις για καλύτερους όρους πληρωμής και ανανεώσεις συμβολαίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*