Κύκλος ανατιμήσεων 5-10% στα ασφάλιστρα υγείας

του Νίκου Σακελλαρίου

Ανατιμητικές τάσεις έχουν κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους τα συμβόλαια υγείας των περισσότερων εταιρειών.  Σύμφωνα με στοιχεία του I.W. οι ανατιμήσεις κυμαίνονται κατά 5-10% επί των προηγούμενων συμβολαίων, επιβεβαιώνοντας παλαιότερες δημοσιεύσεις του I.W  σχετικά με την ανοδική τάση ασφαλίστρων υγείας.

Η τάση αυτή θεωρείται ως απότοκος των εξελίξεων στις ιδιωτικές κλινικές , αντιστάθμισμα της καθοδικής τάσης των ασφαλίστρων σε άλλους κλάδους (π.χ αυτοκινήτου για παράδειγμα) και  της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για τα συγκεκριμένα προιόντα (νοσοκομειακά) στην αγορά.  Παρά το γεγονός ότι η μεταφορά των στατιστικών στοιχείων   του κλάδου υγείας  προς τους κλάδους «ατυχημάτων» και «ασθενειών» των Γενικών Ασφαλίσεων  δεν επιτρέπει συγκρίσεις , εντούτοις έχει παγιωθεί τους τελευταίους 15 μήνες μία μεσοσταθμική ανοδική κίνηση σε καθαρή παραγωγή σε όρους της τάξης του 20%.  Επίσης οι περισσότερες εταιρείες δικαιολογούν τις αυξήσεις ασφαλίστρων ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης των καλύψεων που παρέχουν στους ασφαλισμένους ανεβάζοντας τα όρια νοσηλείας και τις απαλλαγές.

Στις συνομιλίες των ασφαλιστικών εταιρειών με τις κλινικές , επισημαίνεται από τις δεύτερες (κλινικές) ότι η κατάσταση λόγω της καθυστέρησης πληρωμών του δημοσίου (με το σύστημα claw back και rebate) έχει δημιουργήσει τρομερά προβλήματα ρευστότητας που πρέπει πλέον να μετακυληθούν ομαλά προς τους πελάτες τους αφού εάν δεν γίνει αυτό υπάρχει βεβαιότητα για πολλά και μεγάλα ‘λουκέτα’ στον κλάδο.  Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποδέχονται την αιτιολογία αυτή στο βαθμό που οι αυξήσεις δεν θα ξεπερνούν το 10% επί των τιμολογίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση των ιδιωτικών κλινικών είναι κοινή απέναντι σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες είναι οι καλύτεροι πελάτες τους πλέον. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία από τις ασφαλιστικές, το 60% των νοσηλευομένων των ιδιωτικών κλινικών καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες ενώ μόλις το 30% μόνο  από Ασφαλιστικά Ταμεία και το υπόλοιπο 10% με δικές τους δαπάνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*