Fairfax: Πτώση κερδοφορίας στο γ’ τρίμηνο 2016

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μεγάλη πτώση κερδών ανακοίνωσε η  Fairfax Financial Holdings (μητρικός όμιλος της ERB Eurolife) για το γ’ τρίμηνο του έτους, καθώς η άνοδος των λειτουργικών εσόδων από τις (αντ)ασφαλιστικές δραστηριότητές της στον Καναδά και το εξωτερικό αντισταθμίστηκε από τις απώλειες που “έγραψε” στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.  Στο πλαίσιο αυτό, τα καθαρά κέρδη του καναδικού ομίλου περιορίστηκαν στο 1,3 εκατ. δολάρια έναντι 424,8 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, αποτέλεσμα που αντιστοιχεί σε καθαρές ζημίες 0,42 δολαρίων ανά μετοχή έναντι κερδών 18,16 δολαρίων ανά μετοχή το γ’ τρίμηνο του 2015.

Οπως υπογράμμισε η Fairfax, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις ζημίες από επενδύσεις ύψους 199,5 εκατ. δολαρίων (κυρίως λόγω διακυμάνσεων τιμών των μετοχών και απωλειών σε συμβόλαια παραγώγων με ρήτρα πληθωρισμού) που επισκίασαν τα “εύρωστα λειτουργικά αποτελέσματα”. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Prem Watsa δήλωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου συνέχισαν να εμφανίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στο underwriting, αποφέροντας λειτουργικά κέρδη 284,6 εκατ. δολαρίων, έναντι 260,6 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Ο συνδυασμένος δείκτης σε επίπεδο ομίλου  διαμορφώθηκε στο 91,3%, με τον κ. Watsa να σημειώνει ότι όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο της Fairfax εμφάνισαν συνδυασμένο δείκτη κάτω από 100% (Zenith National 75,6%, Fairfax Asia 82,9%, Odyssey Re 89,5%)

“Διατηρούμε τις αμυντικές μας θέσεις στις μετοχές και την προστασία έναντι του κινδύνου αποπληθωρισμού, καθώς εξακολουθούμε να προβληματιζόμαστε για τις προοπτικές των αγορών και της διεθνούς οικονομίας στο τρέχον περιβάλλον.  Η χρηματοδοτική μας βάση είναι εύρωστη, με τα ρευστά διαθέσιμα και τις διαπραγματεύσιμες αξίες της εταιρείας holding να ανέρχονται στο 1,1 δισ. δολάρια στο τέλος Σεπτεμβρίου”.

Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε η αποκάλυψη του κ. Watsa ότι ρευστοποίησε το 90% του χαρτοφυλακίου του σε μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα, λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η Fairfax αύξησε τις τοποθετήσεις της σε  μετρητά αι επενδύσεις «βραχυχρόνιου» ορίζοντα, με αποτέλεσμα αυτές να ανέρχονται πλέον στα  10 δισ. δολάρια από 1,1 δισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Πουλήσαμε το 90% των τοποθετήσεών μας σε αμερικανικά ομόλογα μακροχρόνιας ωρίμανσης, εξαιτίας των αβεβαιοτήτων που προκύπτουν από τις εκλογές», τόνισε ο κ. Watsa, προσθέτοντας «δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο νικητής, αλλά μπορεί να υπάρξει σημαντική μείωση στις δαπάνες για υποδομές, μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να είναι θετικό μόνο σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Όμως τι θα συμβεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα; Εμείς δεν θέλουμε να ρισκάρουμε…”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*