Zurich κτίριο

Zurich: Εστία ανησυχίας για τους μικρομεσαίους η κλιματική αλλαγή

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μείζονα εστία ανησυχίας για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο είναι η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με ην ετήσια έρευνα της Zurich Insurance (στην οποία συμμετείχαν 2.600 στελέχη μικρομεσαίων επιχειρήσεων από 13 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική), το 78% των ερωτώμενων ανέφεραν ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή μπορούν να επηρεάσουν τις δραστηριότητές τους.

 Το 22% των ερωτώμενων υπέδειξε ως μεγαλύτερη εστία κινδύνου τις έντονες βροχοπτώσεις και το 20% τον καύσωνα και την ξηρασία. Πάνω από το ένα τρίτο (36%) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι υλικές καταστροφές αποτελούν τη μεγαλύτερη δυνητική παρενέργεια της κλιματικής αλλαγής. Ακολουθεί ο κίνδυνος διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας, η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων, το υψηλότερο κόστος ενέργειας και ύδρευσης και τέλος η επίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων στην υγεία των εργαζομένων.

Παρότι ορισμένες πολυεθνικές αναζητούν επιχειρηματικές ευκαιρίες που να συνδέονται με την άμβλυνση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, καμία από τις ερωτώμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή ανοίγει νέους δρόμους κερδοφορίας γι’ αυτές. Η έρευνα της Zurich Insurance κατέδειξε επίσης σημαντικές διαφορές σε γεωγραφικό επίπεδο  για το πώς αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή και τις δυνητικές τους επιπτώσεις. Στην Ευρώπη, το 25% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν βλέπει καμία αρνητική επίπτωση από την κλιματική αλλαγή. Για το υπόλοιπο 75%, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι «πηγάζουν» από τις πλημμύρες και τις υλικές καταστροφές που μπορούν να προκαλέσουν.

 «Τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας δείχνουν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανησυχούν για τις δυνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε η Cecilia Reyes, επικεφαλής διαχείρισης κινδύνου της Zurich Insurance. «Οι εταιρίες πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση για να περιορίσουν τους κινδύνους αυτούς, εντοπίζοντας παράλληλα τις ευκαιρίες που μπορεί να φέρει η κλιματική αλλαγή». Η ίδια πρόσθεσε ότι οι μεγάλες διαφορές που καταγράφονται από περιοχή σε περιοχή αναδεικνύει την ανάγκη για τους διεθνούς εμβέλειας παρόχους ασφαλιστικών λύσεων να κατανοήσουν τις ανάγκες των πελατών στην εκάστοτε τοπική αγορά.

Insurance Europe

H έρευνα της Zurich Insurance συνέπεσε με την θέση σε ισχύ της συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή (COP 21) την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου. Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Γενική Διευθύντρια της Insurance Europe, Michaela Koller, δήλωσε:

«Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές χαιρετίζουμε την έναρξη ισχύος της συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, που στόχο έχει να περιορίσει οποιαδήποτε παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σημαντικά βήματα πρέπει τώρα να γίνουν από τις πολιτικές ηγεσίες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως και ότι θα τηρηθεί. Είναι, επίσης, σημαντικό να ληφθούν κατάλληλα μέτρα από τις δημόσιες αρχές για την καλύτερη προστασία των κοινωνιών από τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος που έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται.

Αυτός είναι ένας τομέας όπου οι ασφαλιστικές εταιρίες της Ευρώπης ήδη συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό, όπως για παράδειγμα, μέσα από τις συμβουλές που παρέχουν στους φορείς χάραξης πολιτικής σχετικά με έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, όπως η κατασκευή και η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων και η εκπόνηση και εφαρμογή κτηριακών προδιαγραφών. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες συμμετέχουν επίσης σε πρωτοβουλίες συνειδητοποίησης των κινδύνων και αρκετές από αυτές έχουν αναπτύξει εφαρμογές ενημέρωσης των καταναλωτών για την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων ή αν οι περιουσίες τους βρίσκονται σε κίνδυνο από τέτοια συμβάντα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*