Πονοκέφαλος για τις ασφαλιστικές οι μεταχρονολογημένες επιταγές

Του Νίκου Σακελλαρίου

Βόμβα που μπορεί να εκραγεί μέσα στο 2017 αποτελούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές 2-3 μηνών και πάνω που έχουν στα ταμεία τους οι ασφαλιστικές εταιρείες από πελάτες και συνεργάτες τους. Οι περισσότερες ασφαλιστικές από το 2ο εξάμηνο μείωσαν στο ελάχιστο τις μεταχρονολογημένες επιταγές, προκειμένου να μην επηρεαστούν τα τεχνικά αποτελέσματά τους και τα αποθεματικά τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ζητήσει επιτακτικά από τις εταιρείες να μη δέχονται μεταχρονολογημένες επιταγές και, απ’ ό,τι φαίνεται, οι περισσότερες εταιρείες έχουν μειώσει τις εισπράξεις τους με μεταχρονολογημένες επιταγές στα επίπεδα του 20% περίπου, από 40-50% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Τα Solvency II δεν αναγνωρίζουν ως ρευστότητα τις μεταχρονολογημένες επιταγές, όπως γίνονταν μέχρι την 1/1/2016, και υποχρεώνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες που δέχονται μεταχρονολογημένες επιταγές να τις κρατούν ως εγγύηση για να εκδώσουν εντολή πληρωμής εάν χρειαστεί. Εάν δεχθούν μεταχρονολογημένες επιταγές, θα κληθούν να συμπληρώσουν κατά 120% τα ασφάλιστρα στα αποθέματά τους, δηλαδή να πληρώσουν από το ταμείο τους πάνω από το 20% της αξίας του ασφαλίστρου, γεγονός που είναι εξοντωτικό για τις εταιρείες. Στις περισσότερες περιπτώσεις που εμπλέκονται και διαμεσολαβούντες γίνεται συμψηφισμός με τις προμήθειες.

Η πρακτική των μεταχρονολογημένων επιταγών ήταν διαδεδομένη τα προ Solvency II χρόνια, αλλά μέσα στο 2016 έγιναν σημαντικές αλλαγές προκειμένου να αποφύγουν κινδύνους οι εταιρείες. Σήμερα η πλέον διαδεδομένη πρακτική, ειδικά στους επιχειρηματικούς κινδύνους, είναι η σύναψη σύμβασης μεταξύ πελατών-διαμεσολαβούντων-εταιρειών που θα καθορίζει τους χρόνους πληρωμής των ασφαλίστρων. Έτσι, ακόμη κι αν καθυστερήσει ένας μεγάλος πελάτης να πληρώσει μία δόση, αυτή διακανονίζεται μεταξύ εταιρείας και πελάτη, και πληρώνεται με καθυστέρηση στην επόμενη δόση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*