Το πτωχευτικό ασφάλιστρο και οι κινήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών

«Η αγορά γυρίζει, αργά μεν, αλλά γυρίζει» δηλώνει υψηλόβαθμος παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς στο IW, αναφερόμενος στα ασφάλιστρα του κλάδου Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, όπου όπως επισημαίνει, το τελευταίο διάστημα έπαψαν να ακολουθούν πτωτική πορεία.

 Τα στελέχη της αγοράς φαίνεται πως άρχισαν, αν και αργά, να προβληματίζονται για τις επιπτώσεις των πτωχευτικών ασφαλίστρων και, μάλιστα, κάποιες εταιρείες προχώρησαν και στις πρώτες – δειλές αυξητικές αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους.

Από ορισμένους οι αναπροσαρμογές αυτές χαρακτηρίζονται ως «χειρουργικές», αφού είτε αφορούν ειδικές κατηγορίες τιμολογίων, είτε συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών, είτε πάλι συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Το σημαντικό δεν είναι η έκταση ή η ένταση των ανατιμήσεων, αλλά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η τιμολόγηση έχει εδώ και καιρό πιάσει πάτο και ότι αν η καθοδική τάση δεν ανατραπεί οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες για ορισμένες εταιρείες.

Βέβαια, όπως σημειώνουν, σε διορθώσεις ασφαλίστρων οδηγούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες και λόγω των τιμαριθμικών αναπροσαρμογών που θα επέλθουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα κατώτατα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης για τις σωματικές βλάβες από τροχαία ατυχήματα, οι οποίες θα αυξηθούν στο 1,2 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Πρόκειται για μεταβολή η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η  Ιανουαρίου 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*