Χάκερς χτύπησαν Twitter, Amazon, CNN μέσω του IoT

της Ελενας Ερμείδου

Η διασύνδεση των ψηφιακών μονάδων με το διαδίκτυο αποτελεί την τελευταία παγκόσμια βασική τάση. Φωτογραφικές μηχανές, κινητές συσκευές τηλεφώνων, συστήματα ασφαλείας, συστήματα παρακολούθησης μωρών, συστήματα φωτισμού, ψύξης, προσωπικές συσκευές ανίχνευσης και οτιδήποτε έχει να κάνει με εντοπισμό η σύνδεση τους με το διαδίκτυο θεωρείται πλέον δεδομένη.

Η λογική αυτή της διασύνδεσης των μονάδων στο διαδίκτυο εξυπηρετεί την «δουλειά» των χάκερς καθώς οι μονάδες αυτές είναι πλέον πιο ευάλωτες απέναντι στα χτυπήματα σε σχέση με το παρελθόν.

Αγνωστοι χάκερς χρησιμοποίησαν εκατομμύρια διασυνδεδεμένων οικιακών μονάδων στο διαδίκτυο για να επιτύχουν με μία μόνο κίνηση ένα ισχυρό μαζικό χτύπημα το οποίο απέκλεισε την πρόσβαση σε εμπορικές ιστοσελίδες όπως οι:  Twitter, Amazon, Netflix, PayPal, και ειδησεογραφικές όπως οι: The New York Times, CNN και άλλες που ήταν πελάτες της Dyn Inc.

Υπήρξαν τρία κύματα χτυπημάτων τα οποία «έφτασαν» τόσο μακριά όσο στην Ευρώπη και την Αυστραλία. Τα κύματα αυτά κατέστρεψαν κυριολεκτικά επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου λιανικής

Και ενώ, πολλοί άνθρωποι είναι ήδη ενημερωμένοι έχοντας λάβει μέτρα προστασίας βάζοντας κωδικούς εισόδου στο κινητό, ή στο διαδίκτυο, πολλές μονάδες όπως και τα «έξυπνα» κινητά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στα χτυπήματα.

Τις υπηρεσίες τις πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας επιβεβαιώνει και εξηγεί, πάντως, ο αντιπρόεδρος της Chubb Insurance, τονίζοντας ότι το IoT παρέχει σημαντική βοήθεια στα νοικοκυριά στέλνοντας άμεσα ειδοποιήσεις που αφορούν στην προστασία τους.

Οι ασφαλιστικές, είναι γεγονός πως αναγνωρίζουν την αξία των οικιακών διασυνδεδεμένων οικιακών μονάδων, καθώς τους δύναται κατ’ αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα να μετρούν τον κίνδυνο που ενέχει κάθε νοικοκυριό καθώς και να μελετούν το προφίλ του κάθε ασφαλισμένου πελάτη τους.

Ερευνα που πραγματοποίησε η Gartner εκτιμά ότι θα υπάρξουν πάνω από 6,4 δισεκατομμύρια δεδομένα προς διασύνδεση σε όλη την υφήλιο στο τρέχον έτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*