σημαία ΕΕ

Ασφαλιστικά προϊόντα απευθείας, εκτός ορίων του κράτους

Το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών προϊόντων – σε επίπεδο λιανικής, θα προωθήσει η Κομισιόν, με την προοπτική έντασης του ανταγωνισμού, σε μια αγορά η οποία ειδικότερα σε ότι αφορά στην Ελλάδα, πέραν ορισμένων ειδικών προγραμμάτων ή υπηρεσιών, είναι περιορισμένη εντός των εθνικών συνόρων σε ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό (ξεπερνά το 97%).

 Όπως αναφέρει  δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Ναυτεμπορική”, τις προθέσεις της Κομισιόν είναι να επιτρέψει στις ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους απευθείας στους καταναλωτές και εκτός των ορίων του κράτους – μέλους όπου έχουν την έδρα τους και, αντίστροφα, στους καταναλωτές να επιλέγουν απ΄ ευθείας προγράμματα και προϊόντα εταιρειών που δεν είναι εγκατεστημένες στη χώρα διαμονής τους.

 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στο ίδιο πλαίσιο, η Κομισιόν σχεδιάζει να ανοίξει τα σύνορα και για το σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχουν οι τράπεζες.

 Η ανασφάλεια που αισθάνονται και οι δύο πλευρές (εταιρείες και καταναλωτές) για την ασφάλεια δικαίου, αλλά και το γεγονός ότι ειδικότερα οι ασφαλισμένοι θεωρούν πως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη διαδικασία πρόσβασης σε προϊόντα που παρέχονται από εταιρείες άλλων εθνικών αγορών, είναι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους δεν έχουν ανοίξει σε επίπεδο λιανικής τα σύνορα μεταξύ των κρατών της Ε.Ε..

Κατά την Κομισιόν, δεν είναι τόσο τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένας ατομικός κίνδυνος που περιορίζει την πώληση προϊόντων μιας ασφαλιστικής εκτός των συνόρων της χώρας όπου έχει την έδρα της, αλλά κυρίως η επιλογή της να βάλει φραγμούς στις διαδικασίες διανομής των προγραμμάτων, κατά βάση για την προώθησή τους μέσω διαδικτύου.

 Στην πράξη και εφόσον αρθούν οι όποιοι περιορισμοί ή τα όποια εμπόδια στην πώληση των υπηρεσιών σε επίπεδο λιανικής, πέραν του ότι θα εξασφαλιστεί η καλύτερη διάχυση των ασφαλιστικών υπηρεσιών εντός της Ε.Ε., θα επιτραπεί και η φορητότητα των προγραμμάτων ασφάλισης. Κατά συνέπεια, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να μεταφέρει τα δικαιώματά του σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε. εφόσον μετακινηθεί σε αυτή επαγγελματικά, ή ένας φοιτητής την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη εφόσον αλλάξει πανεπιστημιακή στέγη, επιλέγοντας ένα ίδρυμα σε άλλη χώρα από αυτή της διαμονής του

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*