ΠΟΕΔΗΝ: Επικοινωνιακό ευφυολόγημα οι προσλήψεις στην Υγεία

Πολιτικές σκοπιμότητες καταλογίζει στην Κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, με αφορμή τις παλινωδίες στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με δηλώσεις των συναρμόδιων Υπουργών, τα χρήματα από την πώληση των οποίων θα αξιοποιούνταν για την ενίσχυση των δομών υγείας με ανθρώπινο δυναμικό (εδώ). Το ανοιχτό «παράθυρο» που άφησε όμως ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας στο ενδεχόμενο επιστροφής των χρημάτων στους υπερθεματιστές, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

«Να υποθέσουμε ότι πάπαλα οι προσλήψεις στα νοσοκομεία; Τουλάχιστον τώρα έχουν καλή δικαιολογία: αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τα λεφτά στους υπερθεματιστές και φταίνει οι κακοί εκπρόσωποι της διαπλοκής. Εξαιτίας αυτών δεν γίνονται προσλήψεις στα νοσοκομεία. Έλεος!» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Η Ομοσπονδία, πάντως, είχε εκτιμήσει από την πρώτη στιγμή ότι όλη η συζήτηση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα επικοινωνιακό ευφυολόγημα, αφού οι 4.000 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας που ανακοίνωσαν οι κ.κ. Παππάς και Πολάκης ούτως ή άλλως αποτελούν εξολοκλήρου επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Τα λεφτά από τα κανάλια – αν τα πάρει η κυβέρνηση – θα καταλήξουν στην τρύπα των πρωτογενών ελλειμμάτων ή πλεονασμάτων» τονίζει ο κος Γιαννακός και παραπέμπει για την πραγματικότητα στο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας περί ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου και στον προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί προσλήψεις μόνιμου ή επικουρικού προσωπικού, δηλαδή ορισμένου χρόνου. Οι προσλήψεις αυτές στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ υπακούουν στο μνημονιακό κανόνα μία προς 5 αποχωρήσεις για το 2016 και μία προς 4 αποχωρήσεις για το 2017. Πού βλέπει λοιπόν ανάταση του ΕΣΥ η κυβέρνηση, όταν το προσωπικό θα είναι συνεχώς μειούμενο;» αναφέρει ο κος Γιαννακός.

Με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, ήδη 10.000 μόνιμοι υπάλληλοι των Νοσοκομείων έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότηση και οι μισοί τουλάχιστον αναμένεται να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό μέσα στο έτος 2017.

«Ο κος Τσίπρας εξήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις εντός του έτους 2015 και 2016. Επί των ημερών του έγιναν μόνο 530 προσλήψεις υπαλλήλων, από τις 950 θέσεις που είχαν εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Το προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε 7.695 υπαλλήλους τους τελευταίους 20 μήνες. Η κρατική χρηματοδότηση εφέτος είναι 350 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Τα Νοσοκομεία οφείλουν ληξιπρόθεσμα 1,3 δις ευρώ. Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του έτους 2017 που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ίδια χρηματοδότηση με εφέτος στα Νοσοκομεία. Τα τελευταία χρωστάνε της Μιχαλούς για φάρμακα και υλικά. Έτσι θα σωθούν τα Νοσοκομεία;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*