Ιατρικές πράξεις: Ποιος θα πληρώσει τελικά το μάρμαρο της κοστολόγησης;

Στην κοστολόγηση και ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων προχωράει η Αριστοτέλους, σε συνέχεια πρόσφατης εξαγγελίας του Αναπληρωτή Υπουργού. Στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, είναι η εξοικονόμηση και η ορθολογική αξιοποίηση δημόσιων πόρων. Με ποιο τίμημα, όμως, δεδομένου ότι ο σχετικός προϋπολογισμός στον ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός; Έχουν ληφθεί μέτρα για την ομαλή εφαρμογή των αλλαγών ή το Υπουργείο θα κάνει «κηδεία με ξένα κόλλυβα»…

Όντως, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Αριστοτέλους, οι αλλαγές που προωθεί ο κ. Πολάκης θα διορθώσουν κάποιες εμφανείς στρεβλώσεις. Για παράδειγμα, θα ανακοστολογηθεί η «Διαγνωστική Αρθροσκόπηση», μια εξέταση που είχε τιμολογηθεί αρχικά από το ΚΕΣΥ, το 2014, ως Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ), στα 1.500 €!

Με την ανακοστολόγηση, η αποζημίωση που καλείται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150 € για την ιατρική αμοιβή και 150 € για τα αναλώσιμα.

Αντίστοιχα, μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET-CT). Η εξέταση από τα 800 € θα κοστολογείται στα 400 €.

Με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας θα κοστολογηθεί μια σειρά εξετάσεων, διαδικασία που ανέμεναν, όχι μόνο οι ασφαλισμένοι, αλλά και ο διαγνωστικός κλάδος.

Ο λόγος για 86 ιατρικές πράξεις, τις οποίες θα αποζημιώνει εφεξής ο ΕΟΠΥΥ. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι η Ψηφιακή Μαστογραφία, το Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου, ο Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση, για τον HPV, η Αξονική Στεφανιογραφία, το Κολπικό Υπερηχογράφημα και το PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1.

Ο παράγοντας «κλειστός προϋπολογισμός»

Η ανακοίνωση του Υπουργείου δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το σχετικό ΦΕΚ έχει πάρει τις απαραίτητες υπογραφές και βαίνει προς δημοσίευση. Επιπλέον πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές και αυτό είναι και συνήθως το ζήτημα με την ενημέρωση μέσω ανακοινώσεων. Άραγε, έως πότε οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θα ενημερώνονται με ανακοινώσεις;

Στην πράξη, σημαντικά ερωτήματα μένουν αναπάντητα.

Καταρχάς, η Αριστοτέλους επικαλείται εξοικονόμηση με τις ανακοστολογήσεις. Ποιο είναι το ύψος της εν λόγω εξοικονόμησης;

Είναι, άραγε, αρκετή να ισοσκελίσει την αύξηση της δαπάνης που, λογικά, θα προκύψει από την κοστολόγηση και αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ νέων εξετάσεων;

Ο προϋπολογισμός για τις εργαστηριακές εξετάσεις, σε διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, είναι κλειστός και ανέρχεται στα 302 εκατ. ευρώ για το 2016. Την υπέρβαση, που κάθε χρόνο προκύπτει, την πληρώνουν οι πάροχοι μέσω του claw back.

To 2013 η υπέρβαση ανήλθε στο 48% της δαπάνης, το 2014 ξεπέρασε το 50% και το 2015 κυμάνθηκε γύρω στο 50%.

«Ο προϋπολογισμός των 302 εκατ. ευρώ δεν επαρκεί για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες. Είναι άκρως ελλειμματικός», ανέφερε στο Virus o πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γ. Βιουγιούκας, εκτιμώντας ότι δεν θα έπρεπε να πέφτει κάτω από τα 380 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 2015 η συνολική δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις ανήλθε σε 530 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για κούρεμα 50% επί των εσόδων και όχι επί των κερδών του διαγνωστικού κλάδου, όταν το ποσοστό κέρδους των εργαστηρίων δεν ξεπερνά το 12%, όπως εξηγεί.

Προειδοποίησε, δε, πως η προσθήκη του κόστους των νέων αυτών εξετάσεων, χωρίς την αναπροσαρμογή προς τα πάνω του ύψους του κλειστού προϋπολογισμού, θα σφίξει περισσότερο τη θηλιά στα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα και θα οδηγήσει σε λουκέτα.

«Αν καταρρεύσει ο ιδιωτικός τομέας, που καλύπτει, πλέον, το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, δεδομένης και της υπολειτουργίας ή απουσίας των δημόσιων δομών, οι ασφαλισμένοι θα στερηθούν βασικών εξετάσεων», προειδοποίησε.

Το θέμα είχαν θέσει πρόσφατα, με αφορμή τις εξαγγελίες για κοστολόγηση της ψηφιακής μαστογραφίας, οι ακτινολόγοι. Με επιστολή τους επεσήμαναν τους κινδύνους για τα εργαστήρια, αλλά και τα δημόσια νοσοκομεία και τους ασφαλισμένους από την ένταξη της δαπάνης για την εξέταση υψηλού κόστους στον κλειστό προϋπολογισμό (εδώ).

Ακόμη ένα ακανθώδες σημείο είναι και η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανακοστολόγηση/κοστολόγηση.

Το θέμα έθεσαν και οι Ακτινολόγοι, που τόνισαν ότι κανένα επίσημο όργανο της ειδικότητας της Ακτινοδιαγνωστικής, ή άλλος επίσημος φορέας, δεν κλήθηκε να συμμετέχει στην διαδικασία τιμολόγησης της εξέτασης.

Αντίστοιχες είναι και οι ενστάσεις του κ. Βουγιούκα, σύμφωνα με τον οποίο, ουδέποτε συναντήθηκε η ΠΑΣΙΔΙΚ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*