Άνοιξε η αυλαία του Πολυσυνεδρίου Capital + Vision

«Είναι επιτακτική ανάγκη ο πολιτικός κόσμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποφασίσει τις κατάλληλες πολιτικές για να βγει το γρηγορότερο και οριστικά η χώρα από αυτόν τον διαρκή, καθοδικό, φαύλο κύκλο της ύφεσης και για να δημιουργήσει στον τόπο μία νέα πορεία ουσιαστικής ανάπτυξης και ευημερίας.»

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, απευθύνοντας χαιρετισμό στο επίσημο δείπνο της πρώτης ημέρας του διήμερου Πολυσυνεδρίου Capital + Vision με τίτλο «Ανάπτυξη και επενδύσεις: Δημιουργώντας προοπτικές για την ελληνική οικονομία», που διοργάνωσαν για έκτη συνεχή χρονιά το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η εφημερίδα «Κεφάλαιο» και η οικονομική πύλη capital.gr. Προσκεκλημένος ομιλητής στο επίσημο δείπνο ήταν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης.

capital_and_vision_logoΟ κ. Μαΐλλης σχολίασε ως διπλή μάστιγα για τη χώρα την παραοικονομία, που υπολογίζεται στα 40 δισ. ευρώ, και τη φοροδιαφυγή, που φθάνει στα 10 δισ. ευρώ, καθότι, όπως είπε, είναι οι δύο κύριες αιτίες που η κατανομή των φόρων στην Ελλάδα υπήρξε πάντα άνιση και άδικη. «Μέχρι τώρα περίπου το 3% των φορολογουμένων καταβάλλουν το 42% του φόρου εισοδήματος, ενώ κάθε νέα αύξηση φορολογίας συνήθως επιβαρύνει το ίδιο συγκεκριμένο τμήμα των νομοταγών πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι το 55% των φορολογουμένων δεν πληρώνουν σήμερα καθόλου φόρους.

Σημείωσε ωστόσο ότι, με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών λόγω capital controls και τις νέες μηχανογραφικές δυνατότητες των φορολογικών αρχών για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, αρχίζει να σημειώνεται σημαντική προοπτική διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, με παράλληλη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων.

Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει η αγορά, υπογράμμισε ότι «στην πιο δύσκολη περίοδο της κρίσης, αυτή που διανύουμε τώρα, ακούμε από πολλές επιχειρήσεις-μέλη μας ότι πάνε καλά και ότι σημειώνουν ακόμη και αύξηση τζίρου. Δεδομένου ότι, στην παρούσα φάση, η κατάσταση της οικονομίας είναι στα χειρότερά της και η συνεχιζόμενη πτώση της κατανάλωσης έχει μικρύνει τη συνολική πίτα, η μόνη εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι ότι στα χρόνια της κρίσης έχει συντελεστεί και μία εξυγίανση, μία επωφελής εξυγίανση της αγοράς», για να προσθέσει αμέσως μετά: «Το κλείσιμο 250.000 επιχειρήσεων, το τραγικό κλείσιμο που οδήγησε στο 25% πτώσης του ΑΕΠ και στην εκτόξευση της ανεργίας, προφανώς συνετέλεσε στο παράπλευρο αυτό όφελος».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Μαΐλλη και στην επικείμενη εκκαθάριση των κόκκινων τραπεζικών δανείων, που, όπως είπε, «θα δώσει επίσης μεγάλη ώθηση στην οικονομία, διότι, αφενός, οι βιώσιμες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα αναδιαρθρωθούν και με έναν εκλογικευμένο δανεισμό θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν και να αναπτυχθούν, αφετέρου οι μη βιώσιμες, όσο σκληρό κι αν είναι, θα εκκαθαριστούν, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση και αξιοποίηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, θα συμβάλλουν στην περαιτέρω εξυγίανση της αγοράς και την απελευθέρωση πόρων και τραπεζικής ρευστότητας, προς μεγάλο όφελος των ζωντανών επιχειρήσεων, που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας».

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σχολίασε και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, «η υλοποίηση των οποίων -όπως οι επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, της Fraport στα ελληνικά αεροδρόμια, της Lamda στο Ελληνικό- και η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας του Δημοσίου εν γένει, αναμένεται ότι θα δώσουν επίσης μία ισχυρή, αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της χώρας, και θα συνοδευτούν και από πολλές έμμεσες επενδύσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν θετικά το ΑΕΠ, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις μόνιμης εργασίας».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, υπογράμμισε το επενδυτικό ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα. «Οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσεις στη χώρα μας που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, απασχολώντας 29.000 εργαζόμενους και παράγοντας τζίρο 7 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Κελέμης, διευκρινίζοντας όμως ότι «γενικότερα η ροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από την ανεμπόδιστη υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, από το εμπρόθεσμο κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και από μια σειρά πρωτοβουλιών, τις οποίες θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση ώστε να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να καταστήσει τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, περνώντας το μήνυμα στους ξένους επενδυτές ότι όχι μόνο θέλουμε τις επενδύσεις, αλλά και ότι είμαστε έτοιμοι να τις υποδεχθούμε».

Ο κ. Κελέμης παρουσιάσθηκε αισιόδοξος ότι «όλοι θα ξεπεράσουμε κλισέ και φοβίες και θα γυρίσουμε το βλέμμα μας προς την ανάπτυξη με αισιοδοξία», υπογραμμίζοντας τη βεβαιότητά του ότι «στη μεγάλη αυτή προσπάθεια το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα είναι παρόν και δραστήριο».

Σημειώνεται ότι την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκαν οι Λεωνίδας Φραγκιάδακης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Francesco Drudi, επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ κ.ά.

Την εναρκτήρια ομιλία της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου θα την πραγματοποιήσει ο Hans-Joachim Fuchtel, κοινοβουλευτικός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος της καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ενώ στους κεντρικούς ομιλητές περιλαμβάνονται οι Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Michael Roesler, αντιπρόεδρος – Εταιρικές Υποθέσεις, KfW Banking Group, Prof. Dr. Gabriel Felbermayr, διευθυντής, Κέντρο Διεθνών Οικονομικών-Ifo Institute, Δημήτριος Παπαδημούλης, μέλος του Προεδρείου, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γεώργιος Κύρτσος, μέλος, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και Μιχάλης Βλασταράκης, γενικός διευθυντής Marketing, Εταιρικής Επικοινωνίας & Πελατειακών Σχέσεων, Όμιλος Eurobank.

Η θεματολογία του φετινού συνεδρίου επικεντρώνεται σε επτά βασικές ενότητες, που έχουν ως εξής:

– Διασφαλίζοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

– Ξεκλειδώνοντας τη ρευστότητα – Πώς θα χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις.

– Οι ιδιωτικοποιήσεις ως μοχλός ανάπτυξης – ο καθοριστικός ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ, το Υπερταμείο και η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

– Ο νέος αναπτυξιακός νόμος και η ανάγκη δημιουργίας ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος.

– Βέλτιστες πρακτικές και η ανάγκη αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού.

– Οι συνέπειες του Brexit στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία.

– Καινοτομία και εξαγωγές.

Χρυσοί χορηγοί του φετινού Πολυσυνεδρίου είναι η Allianz Hellas και η Εθνική Τράπεζα, αργυροί χορηγοί οι SAP Hellas και Siemens, και χορηγοί οι BASF Ηellas, EZA, Green Cola, Henkel, Lailas, Merck, NoisisDevelopment Consultants και Veridos Matsoukis Identity Solutions. Το Πολυσυνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της PwC και χορηγούς επικοινωνίας την «Καθημερινή» και την «Griechenland Zeitung».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*