Προβλέψεις των RMS και CoreLogic για τον Μάθιου

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

“Χαμηλώνει ο πήχης” των  ασφαλισμένων ζημιών στις ΗΠΑ από τον τυφώνα “Μάθιου” , καθώς -προς μεγάλη ανακούφιση των ασφαλιστικών εταρειών- μετά το καταστροφικό πέρασμά του από την ΑΪτή (όπου προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων…), ο “Μάθιου” αποδυναμώθηκε και όταν έφτασε στις αμερικανικές ακτές (δεν χτύπησε τελικά τη Φλόριντα όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, αλλά τη Νότια Καρολίνα)  είχε υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα.

Καθίσταται έτσι σαφές ότι οι αρχικοί υπολογισμοί για δυνητικές ζημιές της τάξης των 20-25 δισ. δολαρίων (που θα καθιστούσαν τον “Μάθιου” τη δεύτερη πιο ζημιογόνο φυσική καταστροφή στις ΗΠΑ μετά τον τυφώνα “Κατρίνα”) ήταν υπερβολικά απαισιόδοξοι. Οι αναθεωρημένοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για μονοψήφιο αριθμό, που θα κυμαίνεται στα 2-8 δισ. δολ.  Σύμφωνα με την εταιρεία μοντέλων καταστροφών RMS,  το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις δυνητικές ζημίες από τους ισχυρούς ανέμους που “έφερε” ο τυφώνας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές ζημίες από τις βροχοπτώσεις στις Καρολίνες και τη Βιρτζίνια.

“Μια εμπεριστατωμένη εκτίμηση για τις συνολικές ζημίες θα ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατό, απαιτεί ωστόσο την εξέταση πολλών στοιχείων που δεν έχουμε ακόμα στη διάεθσή μας και κυρίως τις αναφορές για τις καταστροφές”, ανέφερε εκπρόσωπος της RMS.

Μια άλλη εταιρεία, η CoreLogic, έκανε λόγο για ζημίες 4-6 δισ. δολ. στις ΗΠΑ. Περίπου 1,5 εκατομμύριο κτίρια (κατοικίες και γραφεία) εκτιμάται ότι έχουν πληγεί λόγω του τυφώνα, με το 90% των αιτήσεων αποζημιώσεων να αφορά ζημίες λόγω των ισχυρών ανέμων και το υπόλοιπο 10% ζημίες από πλημμύρες.

Η εταιρία ασφάλισης κτιρίων Heritage Insurance με έδρα τη Φλόριντα είχε αρχικά προεξοφλήσει ζημίες 500 εκατ. δολαρίων, αλλά τώρα θεωρεί ότι ο λογαριασμός θα είναι κάτω από τα 100 εκατ. δολ. Η Carribean Catastrophe Risk Insurance Facility (που χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ) αναμένεται ότι θα χορηγήσει στην Αϊτή περί τα 20 εκατ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό από την ίδρυση του Ταμείου το 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*