Θ. Τσαχαλίνα: Μια Ελληνίδα στην κορυφή της ιατρικής επιστήμης

Τιμητική βράβευση για την προσφορά της στην επιστήμη και την κοινωνία έλαβε πρόσφατα η χειρουργός, γυναικολόγος-ογκολόγος Θάλεια Τσαχαλίνα στο πλαίσιο των Healthcare Business Awards, μια διεθνής προσωπικότητα με πολλές αναγνωρίσεις στον τομέα της Χειρουργικής Γυναικολογίας – Ογκολογίας, η οποία τιμά την Ελλάδα στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα.

Η κ. Τσαχαλίνα θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της. Είναι η πρώτη Ελληνίδα γιατρός που εκπαιδεύτηκε στη Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία και το 2004 της απονεμήθηκε επίσημα ο τίτλος από την Ειδική Επιτροπή Εξειδίκευσης του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας. Δέκα χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη Ελληνίδα χειρουργός, γυναικολόγος-ογκολόγος που ανακηρύχθηκε εταίρος (fellow) του ίδιου Κολεγίου.

H στιγμή της βράβευσης της Θάλειας Τσαχαλίνα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και διευθύνοντα σύμβουλο της AbbVie Π. Αποστολίδη

H στιγμή της βράβευσης της Θάλειας Τσαχαλίνα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και διευθύνοντα σύμβουλο της AbbVie Π. Αποστολίδη

Το 2007 και ενώ εργαζόταν στο Ερρίκος Ντυνάν πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μια νέα τεχνική λαπαροσκοπική γυναικολογική επέμβαση σε νεαρή ασθενή που έπασχε από γυναικολογικό καρκίνο. Επίσης, το 2009 πραγματοποίησε πάλι για πρώτη φορά επέμβαση, προσφέροντας ελπίδες να αποκτήσουν παιδί, σε γυναίκες που έχουν χτυπηθεί από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ουσιαστικά με αυτή τη μέθοδο αφαιρείται από τον κόλπο μόνο ο τράχηλος που έχει υποστεί τη βλάβη από τον καρκίνο και οι λεμφαδένες λαπαροσκοπικά και διατηρούνται η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες, σε αντίθεση με την κλασική, ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, όπου αφαιρούνται όλα τα γεννητικά όργανα της ασθενούς, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει παιδιά.

Η κ. Τσαχαλίνα σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εκπαιδεύτηκε στη Μαιευτική και Γυναικολογία στη Μεγάλη Βρετανία και εκεί εργάστηκε σε διεθνώς καταξιωμένα νοσοκομεία, όπως Hammersmith Hospital, St. George’s Hospital, Royal Marsden Hospital και Queen Charlotte’s Hospital, Cambridge University Addenbrooke’s Hospital. Σήμερα στην Ελλάδα είναι επιστημονική συνεργάτιδα του ιδιωτικού νοσοκομείου Υγεία – Μητέρα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*